Pochutiny i kultura v Ostravě na svatého Martina

Také v centru Ostravy se budou konat oblíbené svatomartinské hody, které se zde vrací po roční přestávce. Na Masarykově náměstí budou zahájeny 11. listopadu 2021 přesně v 11 hodin a 11 minut. Na své si přijdou nejen milovníci svatomartinské gastronomie, ale také třeba děti nebo ti, kteří mají rádi staré písničky Karla Hašlera.

Podle pořadatelů k svátku svatého Martina patří také voňavá husí pečínka, mladé svatomartinské víno a tradiční sladké pečivo, svatomartinské rohlíčky plněné povidly či mákem. To vše by se mělo objevit na náměstí a nejen to.

Přímo mezi návštěvníky slavností se například objeví v 16 hodin sám svatý Martin na bílém koni. Hodům a především svatomartinskému vínu pak požehná Mons. Jan Plaček z ostravsko-opavské diecéze. Program ale začne ještě před tímto oficiálním okamžikem. Od 15 až do 17 hodin bude atmosféru dokreslovat hudba legendární kapely Patrola Šlapeto, která se léta věnuje interpretaci nejslavnějších popěvků a písní devatenáctého a první poloviny dvacátého století a repertoáru génia české písničky Karla Hašlera. Ještě hlouběji do hudební historie zabrousí ostravská skupina Calata od 17.45 hodin.

Pořadatelé také na akci lákají slovy: „Zatímco si rodiče budou užívat svatomartinské kulinářské speciality a požehnané víno, děti se určitě také nudit nebudou. Mohou se například pokusit dobýt hrad. Na pětimetrové hradní stěně budou „sestřelovat“ vojáky a rytíře. Jiní třeba dají přednost krmení draka růžemi – do tlamy obrovské dračí hlavy je budou vkládat pomocí velkých kleští. Zájemci se mohou po náměstí projet na ponících. Malí i velcí návštěvníci se také určitě s potěšením zaposlouchají do melodií flašinetu či zhlédnou šermířský souboj.“

(hav, obraz Svatý Martin a žebrák od neznámého mistra)

Příbuzné články