Diskuze o jedné z nejvýznamnějších ostravských staveb

Ostravská Fiducia zve na debatu nazvanou Fenomén Bachner aneb Jaká je budoucnost jedné z nejvýznamnějších ostravských staveb? Diskuse o budoucnosti jediné české realizace světově proslulého architekta Ericha Mendelsohna se bude konat ve středu 10. listopadu 2021 od 18 hodin v městské galerii PLATO Ostrava.

Akce je pořádána také ve spolupráci s festivalem Kukačka a navazuje na intervenci umělce Štěpána Kuse ve vitríně obchodního domu Bachner v rámci festivalu Kukačka. Pořadatelé k akci mimo jiné uvádí, že jeden z velkých obchodních domů v centru Moravské Ostravy z období první Československé republiky vznikl na základě projektu z berlínské kanceláře světově známého architekta Ericha Mendelsohna. „Architekt v něm uplatnil principy architektury nové věcnosti, kombinované s expresivním motivem reklamního motivu neonové výzdoby v podobě nápisů a symbolu B v kruhu, odvozeného od příjmení majitelů domu (Bachner). Nedávno se symbolicky nápis vrátil do výlohy obchodního domu díky umělecké intervenci Štěpána Kuse v rámci festivalu Kukačka.“

Diskuze o významu a budoucnosti této stavby se zúčastní: Jan Sapák – architekt a teoretik architektury, Martin Strakoš – historik umění a památkář a Ondřej Vysloužil – architekt, ředitel MAPPA. Akce se měl zúčastnit i zástupce majitele objektu Martin Novosad, ten byl ale omluven pro nemoc. Přečteno ale bude alespoň zaslané stanovisko aktuálního majitele. Debatu bude moderovat Marta Pilařová.

Festival Kukačka ke zmiňované intervence mimo jiné uvedl: „Stavbě, která dnes působí vcelku nenápadně, za první republiky vévodil velký neonový nápis Bachner a impozantní kruhový poutač s písmenem B na střeše. Pro Mendelsohnovy návrhy je typické využití typografie jako výrazného architektonického prvku. Typografické prvky ostravské stavby inspirovaly studenta umění Štěpána Kuse k nové interpretaci. Dynamický nápis Bachner umístil do výlohy v přízemí obchodního domu a kruhový poutač ztvárnil jako mizející znak nastříkaný křídovým sprejem na chodník před budovou. Intervence vznikla v rámci festivalu Kukačka, který se zabývá uměním ve veřejném prostoru Ostravy a letos probíhá již jeho devátý ročník.“

Obchodní dům Bachner je zapsán do seznamu kulturních památek, avšak jeho stav se již leta zhoršuje a stále čeká na kvalitní rekonstrukci. Inspirací může být např. jiná Mendelsohnova stavba – obchodní dům Pettersdorf v polské Vratislavi.

Z důvodu omezené kapacity 50 osob, pořadatelé doporučují zájemcům o diskuzi rezervaci na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Další informace najdete například na stránkách festivalu Kukačka, na Facebooku nebo na webová stránce o obchodním domě Bachner. (hav)

Příbuzné články