Outdoorové či francouzské filmy se budou promítat v Minikinu

Mezinárodní festival outdoorových filmů a také Festival francouzského filmu potěší v ostravském Minikinu příznivce kinematografie, která se běžně v kinech nepromítá. Putovní přehlídka filmů dobrodružných, extrémních, adrenalinových, ale také cestopisných se bude konat o víkendu 13. a 14. listopadu, francouzské filmy pak budou k vidění v Minikinu od čtvrtku 18. až do středy 24. listopadu 2021.

Už 19. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů se v Minikinu bude o víkendu 13. a 14. listopadu vždy od 17 hodin. Podle pořadatelů se návštěvníci mohou těšit na filmy, které si „na nic nehrají, to, co divák vidí, je skutečnost, která se odehrála.“ Festival je zaměřený na sporty i život s outdoorovou tematikou, na filmy dobrodružné, extrémní, adrenalinové, ale také cestopisné. Filmy diváka zavádějí do různých míst naší planety, ukazují mentalitu a kulturu tamních obyvatel.

Sobotní program nabídne více než dvě hodiny spíše kratších filmů, které charakterizují např. anotace: „Vodácká expedice na Aljašce a Kanadě. / Dva Slováci na horských kolech projeli Colorado a Utah. / V extrémních podmínkách po lajně polární záře. / Polynésané v konfrontaci s horolezci na unikátních horských útesech. / Dva čeští surfaři na Islandu.“

Nedělní program lze pak charakterizovat těmito větami: „Nepál - 4 kajakáři na posvátné řece Karnali. / Parašutisté v létající kombinéze. / Nejstarší indiánské kultury. / Záběry z celého světa, co lidstvo spojuje a na čem skutečně záleží. / Stopem kolem světa.“

Minikino, podobně jako každý rok, uvede také ve dnech od 18. až do 24. listopadu 2021 oblíbený Festival francouzského filmu. Festival, který pořádá Francouzský institut v Praze, je největší francouzskou kulturní událostí v České republice a je také nejvýznamnějším festivalem svého druhu ve střední Evropě. Festival každoročně představuje českým divákům co nejširší výběr ze současné francouzské filmové produkce. Hlavním cílem Festivalu francouzského filmu je podpora distribuce současného francouzského filmu do českých kin. Základní linii programu festivalu tvoří předpremiéry nových francouzských filmů uváděné ve spolupráci s českými distributory. Diváci se tak mohou seznámit s oceňovanými francouzskými snímky z mezinárodních festivalů a získat tak širší vhled do současné francouzské kinematografie.

V Ostravě se promítne více než desítka takových filmů, diváci se mohou například těšit na hudební snímek inspirovaný životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dion Hlas lásky nebo třeba francouzsko-český animovaný film Přes hranici, který je vytvořen netradiční technikou animované malby na skle. K vidění bude i černobílý snímek významného francouzského režiséra Jacquese Audiarda Paříž, 13. obvod. Ten soutěžil o letošní Zlatou palmu v Cannes a je sondou do života dnešních třicátníků.

Podrobný program obou festivalů najdete na www.minikino.cz. (hav, foto z francouzského filmu Podvod)

Příbuzné články