Do Opavy na výstavu o kulturní krajině českého Slezska

Až do konce roku 2021 je v historické budově Slezského zemského muzea v Opavě k vidění expozice nejvýznamnějších proměn krajiny českého Slezska. Kromě ukázek těchto prostředí mají návštěvníci možnost seznámit se s příklady rostlin i živočichů obývajících jednotlivé typy krajiny.

K výstavě nazvané Krajina a lidé: kulturní krajina českého Slezska v proměnách jeho tvůrci mimo jiné uvádí, že „člověk měl od dávných dob snahu pochopit přírodu za účelem přežití, přírodním podmínkám se přizpůsoboval nebo se pokoušel adaptovat přírodu vlastním potřebám. Výsledkem je široký rozsah krajin od přírodních až po kulturní. Následky proběhlých procesů mohou v krajině přetrvávat staletí i tisíciletí nebo jsou časem nahrazeny jinými krajinnými strukturami. Člověk způsobuje zpravidla krátkodobé a dynamické změny krajiny.

K antropogennímu ovlivnění prostředí dochází nejčastěji v oblastech, které může člověk intenzivně využít například těžbou nerostných surovin nebo si je přizpůsobit pro svou potřebu nejčastěji zemědělskou činností a také osídlováním. Přirozená krajina se u nás už v podstatě nevyskytuje, nejvíce se jí blíží chráněné krajinné oblasti. Jejich posláním je ochrana krajiny, jejího vzhledu a jejích typických znaků tak, aby tyto hodnoty vytvářely vyvážené životní prostředí a aby přírodní dědictví mohlo být v co nejzachovalejším stavu předáno dalším generacím.“

Další informace o výstavě, například, že je přístupna od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, najdete na stránkách muzea. (hav, foto: plakát výstavy)

Příbuzné články