Ostravské studio České televize připravilo dokument věnovaný Marii Rottrové

Ostravské studio České televize připravilo dokument věnovaný Marii Rottrové. Televize jej odvysílá na programu ČT1 13. listopadu, v den zpěvaččiných 80. narozenin. ČTK to dnes řekla manažerka komunikace ostravského studia Taťána Reková.

"Marie Rottrová představuje jednu ze zásadních osobností české populární hudby. Natáčení snímku probíhalo na různých místech Ostravy, kde prožila polovinu života a kde vzpomínala na dětství, zlatá šedesátá, šedivá sedmdesátá i hektická osmdesátá léta," řekla.

Tvůrci při natáčení dokumentu Marie Rottrová: To mám tak ráda navštívili i kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově, kde se zpěvačka v roce 2016 v utajení před novináři potřetí vdala.

Rottrová začínala zpívat černošskou hudbu, po roce 1968 musela zvolit méně americký repertoár. Písně angloamerické provenience nahradila původní česká tvorba. "Písničky jsem si většinou docela přísně vybírala podle svého vkusu, píseň mi musí být blízká," řekla v dokumentu Rottrová, pro kterou písně skládala Jiřina Fikejzová, později také Jaroslav Wykrent a Jaromír Nohavica. "Jarda Wykrent mi často připomínal, že jsem mu vrátila víc písniček, než jsem si od něj vzala," uvedla zpěvačka.

Podle Rekové se ale dokument nezabývá pouze úspěšnou profesní dráhou oblíbené zpěvačky. Uvolněně, vstřícně a otevřeně v něm hovoří i o svém soukromí a přiznává výčitky vůči rodině, které se nevěnovala tolik, kolik by chtěla a měla.

Písničky jsou ale podstatnou částí pořadu. "Tak se nám s režisérkou Petrou Všelichovou při skládání dokumentu krásně přirozeně propojovalo a doplňovalo zpěvaččino vyprávění s písničkami. Měl jsem dopředu vytipovanou asi dvacítku písní, které by nějak charakterizovaly Marii Rottrovou jako interpretku a ženu, či například ilustrovaly dobu, ve které vznikly, ale nakonec jsme těch ukázek použili šedesát šest," uvedl dramaturg a scenárista Marek Dohnal.

Marie Rottrová se narodila v ostravské části Hrušov 13. listopadu 1941. Její profesní dráha je s Ostravou silně spojená. Ve městě žila až do roku 1985.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články