NDM uvede nejznámější komedii Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) uvede nejznámější komedii Nikolaje Vasiljeviče Gogola Revizor.

Činoherní soubor hru začal zkoušet loni. Premiéru ale už třikrát překazila epidemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření. ČTK to řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

Premiéra se uskuteční dnes 13. listopadu.

"V hlavních rolích nového nastudování režiséra Vojtěcha Štěpánka se představí Vladimír Polák v roli hejtmana a Petr Panzenberger jako ten, kterého všichni považují za tajného kontrolora a který toho dokáže mistrně využít. Revizor se tedy konečně dostane k divákům. Plány na premiéru nám už třikrát překazila pandemie."

Komedie vznikla v roce 1836 a znamenala pro Gogola zásadní mezník. Měla obrovský úspěch mezi progresivními kritiky, studenty i pokrokovou mládeží. Naopak nepřiměřeného odsouzení se autor dočkal od konzervativních literátů a těch, kterých se dotkla – kupců, bohatých měšťanů, úředníků, prostě tehdejší ruské střední třídy.

"Revizor je komedií o lidské hlouposti, chamtivosti, vychytralosti, o tom, kterak se vlastně bezvýznamný mladík z Petrohradu Chlestakov díky omylu prodere do čela místního politického života, protože přijede do malého města právě ve chvíli, kdy byl ohlášen příjezd skutečné kontroly. "Hlášky z Revizora zlidověly, kromě hejtmana a Chlestakova znají diváci například pitoreskní postavičky statkářů Dobčinského a Bobčinského," doplnila.

Diváci se mohou v Divadle Antonína Dvořáka v novém nastudování Revizora těšit na Vladimíra Poláka, který ztvární hejtmana, Petra Panzenbergera jako Chlestakova, Petru Kocmanovou v roli hejtmanovy ženy. Školního inspektora ztvární Tomáš Jirman, okresního soudce Vladimír Čapka, správce chudinského ústavu Jan Fišar, statkáře Dobčinského hraje Jiří Sedláček, statkáře Bobčinského Vít Roleček, hejtmanovu dceru Sára Erlebachová.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články