V ostravské Fiducii bude živo i před Vánocemi

Vernisáže výstav, koncert, křest sbírky, tvořivé ateliéry pro děti, křest nové mapy… Nejen to nabídne ostravská Fiducia do konce roku 2021. 

Například už v pondělí 6. prosince se zde uskuteční vernisáž výstavy mladé talentované malířky Karolíny Netolické, která tvoří své obrazy suchými pastely. O dva dny později se můžete se těšit na koncert francouzských a švýcarských experimentálních hudebníků hrajících na dechové nástroje. Trio tvoří Francouz Timothée Quost a dva Švýcaři – Silvan Schmid a Elio Amberg.

Na čtvrtek 9. listopadu je ve Fiducii připraven křest debutové sbírky básnířky Kristýny Svidroňové nazvané Sochy z peřin. Hosty budou básník a prozaik Petr Stach a hudebnice Jana Sedláková, která křest rozezní svou intuitivní hrou na netradiční hudební nástroje.

V pondělí 13. prosince se bude konat pravidelný pořad nazvaný Debuty. Jeho hosty budou básníci mladší generace Zofia Bałdyga a Michal Tallo. O dva dny později pak bude vernisáž výstavy ve Fotografické galerii Fiducia. Představena bude třicítka fotografií Jana Svobody, který mezi lety 1968–1975 fotograficky zaznamenával a dokumentoval realizace výtvarníka Stanislava Kolíbala. Některé fotografie z Kolíbalova archivu budou veřejně prezentovány vůbec poprvé.

Poslední akcí Fiducie v letošním roce bude v pondělí 20. prosince křest nové mapy, která je zaměřena na těžní věže, vodojemy a komíny. Mapa badatelského týmu ve složení Michal Horáček, Robert Kořínek, Radim Kravčík a Martin Vonka zobrazuje objekty nacházející se na části území ostravsko-karvinského revíru, v několika málo případech s exkurzy za jeho hranice. Akce se koná se v areálu Nové huti, sraz u vrátnice.

Program pak doplní dva nedělní výtvarné ateliéry pro děti a jejich rodiče (12.12. a 19.12.). Vyrábět se budou netradiční vánoční dárky.

Podrobnější informace, včetně možnosti rezervací, najdete na stránkách Klubu Fiducie nebo třeba Facebooku.

(hav, foto: obraz Karolíny Netolické)

Příbuzné články