Výstava, na které si pohrají děti i jejich rodiče

Interaktivní výstava loutek, výtvarných artefaktů a objektů, se kterými si můžete hrát, je k dispozici až do 30. prosince 2021 v prostorách radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, v tzv. Dvoraně. Vstup je zdarma.

Na výstavě nazvané H(U)rááájeme dětští návštěvníci a jejich rodiče uvidí loutky a scénografické prvky především z Divadla loutek Ostrava, které je hlavním partnerem výstavy, ale také z jiných divadel. Děti si v tomto loutkami zabydleném prostoru mohou vyzkoušet oživit jednotlivé typy loutek. Pomohou jim s tím zaškolení divadelní lektoři. V dřevišti si mohou z dřevěných špalíčků vytvořit totemové loutky a na magnetických plochách dotvořit magnetické panáky dle libosti. Výstava je určená především dětem ve věku od tří let, ale také všem hravým dospělým.

Koncepci výstavy navrhl ostravský výtvarník a loutkář Tomáš Volkmer, který působí v Divadle loutek Ostrava jako grafik a režijně a scénograficky spolupracuje s dalšími loutkovými divadly v České republice i v zahraničí.

Koncepce výstavy, která vznikla již před osmi lety, počítá také se samostatnou tvorbou dětí. V dílenské části si zájemci budou moci vytvořit andílka z papíru, který může sloužit jako svícen, obal na květináč, ozdoba do květináče nebo může být plošnou loutkou na hraní. Výstavou provází lektoři, kteří návštěvníkům sdělí základní informace o vystavovaných loutkách, ukážou, jak s loutkami hrát a pomohou při výrobě andílka.

Výstava je instalována ve výstavní síni Dvorana městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Vchod je nalevo od hlavního vchodu do radnice u nájezdu pro vozíčkáře. Bude přístupná do 30. prosince 2021 ve všední dny od 15 do 18 hodin a v dopoledních hodinách pro skupiny nad sedm osob, především tedy pro mateřské školy a základní školy (nutná rezervace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Další informace najdete na stránkách výstavy.

(hav, foto: web výstavy)

Příbuzné články