Mapa tří živlů přibližuje těžní věže, komíny či vodojemy na Ostravsku a Karvinsku

V areálu ostravské Nové huti (dnes firmy Liberty Ostrava) bude v pondělí 20. prosince pokřtěna netradiční mapa z dílny ostravského Antikvariátu a klubu Fiducia. Jmenuje se Mapa tří živlů – těžní věže, tovární komíny a věžové vodojemy ostravsko-karvinského revíru a prezentuje jedny z nejdominantnějších typů staveb v regionu.

Vydavatelé z ostravské Fiducie k mapě uvádí, že řada těchto technických staveb nebyla dosud v komplexním a plošném měřítku zmapována a na jednom místě popsána. „Syntézou stávajících dat a vlastních výzkumů řešitelského týmu vznikla mapa souhrnně představující cenné stavby těžních věží, továrních komínů a věžových vodojemů ostravsko-karvinského revíru mnohdy s architektonickou, technologickou, historickou či technickou hodnotou. Badatelský tým (Michal Horáček, Robert Kořínek, Radim Kravčík a Martin Vonka) přišel v řadě případů s novými zjištěními, kterému předcházely měsíce archivního výzkumu – archivní průzkumy nám například umožnily objevit celou řadu dávno zaniklých a zapomenutých věžových vodojemů, které patřily a v mnohých parametrech a konstrukčních řešení stále patří mezi nejzajímavější stavby svého druhu u nás.“

Autoři dále uvádí, že mapa zobrazuje objekty nacházející se na části území ostravsko-karvinského revíru. „Při jeho vymezení jsme vycházeli z hranic dobývacích prostorů ostravských a karvinských černouhelných dolů. V několika málo případech (unikátní či zajímavé stavby) jsme si dovolili exkurzy za jeho hranice. Mapa zobrazuje především stojící objekty, ale v odůvodněných případech jsou v ní zachyceny i stavby zdemolované.“

Součástí jsou aktuální fotografie objektů od fotografa Romana Poláška. Mapa by měla široké veřejnosti pomoci se orientovat ve stavbách specifického průmyslového dědictví, popularizovat je, poodkrývat jejich hodnoty a podnítit zájem o ně jako o cenné, mnohdy i architektonicky atraktivní průmyslové dominanty oblasti a zvýšit turistický ruch v oblasti Ostravy a regionu.

Na křest mapy, který se bude konat v pondělí 20. prosince 2021 v 18 hodin, je zapotřebí se registrovat na tel: 596117312, případně osobně v Antikvariátu Fiducia. Kapacita je omezena na 50 osob a u vrátnice bude potřeba se prokázat platným certifikátem o očkování nebo prodělání kovidu.

Mapu bude možno si po křtu pořídit v ostravském antikvariátu Fiducia za 70 Kč. Po Vánocích pak i objednat na webu klubu Fiducia či koupit na pobočkách OSTRAVAINFO!!! a dalších místech. Další informace najdete zde.

(hav, foto: klubfiducia.cz)

Příbuzné články