Skoro padesát labutích baletek se chystá do Ostravy

Oblíbený petrohradský baletní soubor St. Petersburg Festival Ballet představí také v Ostravě největší Labutí jezero na světě. Jeden z nejznámějších baletů, který zkomponoval slavný ruský hudební skladatel Petr Iljič Čajkovskij, bude k vidění ve čtvrtek 13. a v pátek 4. ledna 2022 v ostravském Gongu.

Pořadatelé slibují, že se během představení na scéně objeví současně až 48 labutích baletek, což se údajně nikdy předtím v České republice nestalo. Obvyklý počet bílých labutí v klasickém baletu Labutí jezero bývá 16 až 24. Představení bude doprovázet maďarský Hungary Festival Orchestra.

Sankt-Petěrburský festivalový balet (St. Petersburg Festival Ballet) byl založen přibližně před deseti lety. Skupina sjednotila mladé a talentované umělce z nejlepších divadel v Sankt-Petěrbugu. Návštěvníci se tak budou moci těšit na tradiční ruskou školou klasického baletu, který se soustřeďuje na ideální techniku provedení, s důrazem na klasické figury a kostýmy. Soubor s velkým úspěchem hostovalo v USA, v Itálii, v Německu, ve Francii, v Holandsku, v Belgii, ve Finsku, v Portugalsku, v Číně, v Brazílii, v Mexiku a v dalších zemích.

Připomeňme, že baletní příběh pojednává o hodné princezně Odettě, kterou zaklel zlý čaroděj Rudovous (někdy označován také jako von Rotbart) do labutě. Tu si zamiluje princ a slíbí jí lásku. Ale na oslavu princových narozenin přijde Rudovous se svou dcerou Odílií, které přičaroval podobu Odetty. Princ ji nepozná, myslí si, že to je jeho láska a tak si ji vezme.

Pořadatelé doplňují, že diváci, kteří přijdou na tato představení, se „na krátkou dobu ponoří do světa romantiky a krásy, ale také získají spoustu dojmů poté, co proniknou do feérií lásky a smrti, věrnosti a zrady, smíchu a slz, strachu i odvahy, do všeho toho, co souvisí se světovou kulturou, se světovým dědictvím a s mistrovskými uměleckými díly z celého světa.“

Vstupenky lze zakoupit například zde.

(hav, foto: facebook.com/St.PetersburgFestivalBallet)

Příbuzné články