Novoroční koncert s gejzírem hudebních nápadů i pastí

„O pobavení, které si žádá novoroční veselí, se postará duo Šostakovič a Strauss.“ Těmito slovy láká Janáčkova filharmonie Ostrava milovníky klasické hudby na svůj Novoroční koncert, který se uskuteční ve čtvrtek 6. ledna 2022 v Domě kultury města Ostravy. Veřejná bude i dopolední generálka koncertu.

Návštěvníci se mohou těšit na dvě skladby Richard Strauss a dva koncerty Dmitrije Šostakoviče. Pořadatelé na svých stránkách, kde lze také pořídit vstupenku, také uvádí, že se nestává často, aby oba koncerty pro klavír a orchestr Dmitrije Šostakoviče zazněly během jednoho večera. Nyní je uslyšíte orámované velkými symfonickými skladbami Richarda Strausse.

„Rádi bychom tímto oslavili vydání studiové nahrávky obou těchto koncertů s protagonistou novoročního koncertu Simonem Trpčeským,“ přibližuje ředitel JFO Jan Žemla. CD Šostakovičových klavírních koncertů s Janáčkovou filharmonií zaujala nedávno i porotu Mezinárodních hudebních cen klasické hudby (International Classical Music Awards). Do finále v kategorii „Různé programy“ se uvedené album probojovalo, výsledky budou známy v polovině ledna.

Pořadatelé ke koncertu dále uvedli, že Claude Debussy o Straussově skladbě Enšpíglovo šibalství napsal: „Máte chuť se hlasitě smát nebo smutně plakat a divíte se, že je všechno stále na svém obvyklém místě, protože by nebylo tak překvapivé, kdyby bylo vše naopak…“ K Růžovému kavalírovi pak: "Vídeňská maškaráda, jak se o opeře vyjadřoval sám Strauss, je gejzírem hudebních nápadů i pastí."

Velmi pozitivní a efektní jsou obě uvedené skladby Dmitrije Šostakoviče. O Šostakovičově druhém koncertu večera se výstižně vyjadřuje muzikolog Miloš Jůzl: „Radost ze života – tak by se dala asi vystihnout celková nálada koncertu. Skladatel se velkolepě baví, nic netušící posluchač je poněkud vyveden z míry.“

Zde je celý program:

Richard Strauss
Enšpíglova šibalství, symfonická báseň op. 28 TrV 171
Dmitrij Šostakovič
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 op. 102
Dmitrij Šostakovič
Koncert pro klavír, trubku a smyčcový orchestr op. 35
Richard Strauss
Růžový kavalír, suita z opery TrV 227d

Simon Trpčeski – klavír
Andrei Kavalinski – trubka
Janáčkova filharmonie Ostrava
Petr Popelka – dirigent

(hav, foto: jfo.cz)

Příbuzné články