Lavina skandinávských filmů se valí i do Ostravy

Osmý ročník přehlídky severských filmů SCANDI se uskuteční také v ostravském Minikinu. Týden nabitý snímky z Dánska, Norska, Finska, Švédska či Islandu čeká návštěvníky od středy 19. do úterý 25. ledna 2022.

Pořadatelé slibují „opravdovou lavinu silných filmů s tématy, které rezonují společností nejen v našich krajinách, ale po celém světě. Můžete se těšit na bohatý filmový program naplněný festivalovými předpremiérami, žánrovými tituly, ale i na legendární němé filmy ze Švédska.“

V Ostravě diváci uvidí jedenáct filmových projekcí. Těšit se mohou například na snímek festivalu s názvem Margrete – Královna severu dánské režisérky Charlotte Sieling, jež natočila skvělé televizní seriály jako například Most. Nyní přenesla na filmové plátno jeden z největších příběhů severských zemí, příběh ženy, která dokázala v 15. století vytvořit ze Skandinávie více než sto let trvající mírovou unii. Historické a politické drama, založené na silných dialozích a skvělém výkonu herečky Trine Dyrholm v hlavní roli, se natáčelo po 33 dní také v České republice, šlo o jedno z prvních natáčení za pandemie v roce 2020.

Nenechte si ujít ani další severské filmové lahůdky. Zaujmout může třeba dánský animovaný snímek Utéct, který pojednává o uznávaném akademikovi, jež zápasí s bolestivým tajemstvím, které skrývá už 20 let. Obává se, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe a svého budoucího manžela.

Další informace najdete na www.minikino.cz nebo stránkách festivalu scandi.filmeurope.eu.

(hav, foto z filmu Divoch)

Příbuzné články