Příběh ze Slezské Ostravy bude mít světovou divadelní premiéru

Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského chystá na konec ledna světovou premiéru inscenace Nanebevztoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy. Poprvé ji divákům představí v sobotu 29. ledna 2022 v Divadle Jiřího Myrona. Divadelní adaptaci nejvýznamnějšího románu Oty Filipa o Ostravě napsal Tomáš Vůjtek.

Divadelníci svou inscenaci popisují také těmito slovy: „Mnohojazyčné prostředí Slezské Ostravy, v níž kluci na sebe při fotbale pokřikovali česky, polsky, německy a jidiš, bylo pro budoucího spisovatele Otu Filipa požehnáním i prokletím. Národnostně smíšené město bylo fantasmagorickým kotlem, v němž bublalo napětí, které nakonec vzkypělo do hrůz nacistické okupace a komunismu. Ostrava je zde vylíčena jako magické město, které Lojzek doslova cítí. Je plná výparů z hutí a šachet a pomalu se propadá do jam po vytěženém uhlí. V kontrastu k tomuto propadání je somnambulní Lojzek obdařen schopností létat a toto nanebevstoupení mu umožní nahlížet město z perspektivy pro jiné nevídané, a dokonce dokáže jako médium rozmlouvat s mrtvými. Díky těmto vlastnostem vydává Lojzek o Ostravě a jejích obyvatelích svědectví, které je stejně pozoruhodné jako poučné.“

Milovníci divadla, ale i ostravských dějin, zhlédnou inscenaci v režii Janusze Klimszy, ve scéně Davida Baziky a v kostýmech Marcely Lysáčkové. Všemu pak dodá tu správnou atmosféru hudba Ivana Achera. Diváci se mohou těšit na herce Roberta Fintu, který je jako Lojzek Lapáček provede Ostravou, jakou už ji neznáme.

„Nápad vylíčit dějiny Ostravy jako životní příběh hráčů a funkcionářů místního fotbalového klubu (který dodnes všichni berou jako symbol města) mi přijde prostě skvostný. (…Ota Filip) vypráví oduševněle a vtipně o tragických a hloupých událostech našich dějin. Ten humor vám neroztrhá bránici, ale umožní vám s hořkým úsměvem pochopit, jak malí jsme ve své velikosti,“ řekl v rozhovoru pro internetový deník Ostravan.cz autor dramatizace Tomáš Vůjtek.

Návrat Oty Filipa do Ostravy alespoň v podobě divadelní inscenace se uskuteční 29. ledna od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Další informace najdete zde

(hav, foto: ndm.cz)

Příbuzné články