Trempové se chystají do ostravské Fiducie

Pozoruhodný soubor fotografií Libora Fojtíka s názvem Trempové bude k vidění v ostravské Fiducii. Fotky vznikly jako pocta všem, kdo jsou nebo byli a zůstali mladí, měli toulavé boty a táhlo je to pod širák. Výstava bude zahájena ve čtvrtek 27. ledna a bude přístupna až do 2. března 2022.

Pořadatelé k ostravské výstavě také píší: „Ať už si říkali trempové, woodcrafteři, vandráci, čundráci, kovbojové, indiáni nebo si časem na své chaty pověsili satelit, všichni se stali součástí téměř výhradního českého a slovenského fenoménu trampingu, který je považován za naši největší subkulturu.“

Fotograf Libor Fojtík se narodil v trempské rodině a do 18 let jezdil s rodiči i bez na vandr s usárnou a v kanadách. Po vstupu do horolezeckého oddílu v Příboře začal jezdit na vyšší hory a do zahraničí za lezením a vysokohorskou turistikou. Už více než 10 let je fotoreportérem Hospodářských novin. Potřeboval si najít téma, které by ho vnitřně zajímalo a bavilo dlouhodobě sledovat. Vedle fotografování portrétů pro vydavatelství Economia a další české magazíny cítil, že dokument je to co ho zajímá a baví v oblasti fotografie nejvíce. Fojtík trempy fotografoval na různých místech Čech a Moravy po dobu více než pěti let. Z tohoto souboru poté vznikla i kniha.

Libor Fojtík (*1977) je absolventem magisterského studia na Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě. Ve volné tvorbě se zabývá především dokumentární a aranžovanou fotografií. Jeho dokumentární soubory pocházejí z dlouhodobých cest po zemích, jako jsou Japonsko, Indie, Rusko, Vietnam, Mongolsko, Nový Zéland a další. Některé soubory z České republiky se zabývají tématy „konzumu a proměny společnosti“, absurdity všedního dne, životního prostředí atd.

Aktuální informace k ostravské výstavě najdete například zde.

(hav, foto: Libor Fojtík)

Příbuzné články