Horor s romantikou nebo třeba Frankenstein s vlkodlakem se potkávají v Ostravě

Výstavu oslavující vznik moderní hrůzy v literatuře a filmu můžete navštěvovat v Ostravském muzeu až do konce března 2022. Výstava nese příznačný název Karásek ze Lvovic potkává Vlkodlaky, aneb Fantasmagoriana. Připraven je i bohatý doprovodný program formou komentované prohlídky nebo filmové projekce.

Výstava je určena všem, kteří se zajímají o spíše okrajové umělecké žánry nebo se chtějí pobavit. Jako nápovědu autoři výstavy uvádějí tato hesla: gotický horor, Frankenstein, queer, weird, romantika, Moderní revue, dekadence, expresionismus a avantgarda.

Jednou z klíčových postav výstavy je Jiří Karásek ze Lvovic (1871-1951) - básník, romanopisec, okultista, sběratel umění a především jeden z prvních obhájců homosexuality v české kultuře. Karásek je znám také jako představitel české dekadence a spoluzakladatel slavného časopisu Moderní revue. Ve svém díle se pohybuje na pestré paletě romantické hrůzy, od smyšlených příběhů až po odborné publikace.

Autoři výstavy vysvětlují i další inspirační zdroje. Fantasmagoriana je například název antologie anonymních hrůzostrašných povídek, které ve francouzském překladu četli v roce 1816 klasici moderní hrůzy a světoznámí básníci a literáti: Lord Gordon Byron, Mary Shelleyová, Percy Bysche Shelley a doktor Polidori. Na základě její četby uzavřeli sázku a začali vytvářet vlastní hrůzostrašné příběhy. Nejznámější dílo vzniklé z této sázky je Frankenstein aneb Moderní Prométheus publikované anonymně v roce 1818, a jenž dodnes patří k nejznámějším románům hrůzy.

Výstava také akcentuje téma vlkodlaka, tedy monstra, které při svém metaforickém využití zobrazuje člověka jako hříčku v rukách přírody. Vlkodlak se proměňuje bez vlastní vůle v okamžiku, kdy nastává úplněk. Proměna mu umožňuje ukázat zvířecí pudy v jinak navenek spořádaném životě. Vlkodlak je zároveň ten, kdo se odlišuje a koho konvenční společnost pronásleduje až na hranici, kde jej s oblibou upálí nebo jinak znemožní. Vlkodlak se objevuje v řadě spisů, od antiky do současnosti, je součástí folkloru i moderního umění. V pojetí výstavy je vlkodlak také symbolem pro queer nebo LGBT tematiku, podobně jako upír.

Připraven je i zajímavý doprovodný program, který se v Ostravském muzeu pořádá vždy od 17 hodin a ze kterého vybíráme:

1. 2. - Schwarzenwald (Vlkodlak nebo upír?)
8. 2. - Očarovaná ruka vs Dr. Caligari
15. 2. - Gothic a Strašidelné léto
22. 2. - Karáskova Sodoma a jiné kratochvíle

1. 3. - Alraune vs Mandragora
8. 3. - Pražský student a prokletý autor H. H. Ewers
15. 3. - Mnich vs Ďáblovy Elixíry
22. 3. - Fantasmagoriana kontra Spiess

Další podrobnosti najdete na stránkách Ostravského muzea. (hav)

Příbuzné články