Tanec, pohyb, cirkus, energie...

Vpusťte do svého života inspiraci s 9. ročníkem mezinárodního festivalu tance, cirkusu a pohybového divadla MOVE Fest Ostrava 2022. To radí pořadatelé této pozoruhodné akce, která se bude konat od neděle 8. do soboty 14. května 2022 na různých místech v Ostravě. Těšit se můžete na tuzemské i zahraniční umělce a krásné neotřelé ostravské prostory.

Na stránkách festivalu se můžete dočíst, že MOVE Fest letos začne v neděli 8. 5. v divadelním sále Domu kultury města Ostravy inscenací Adrena Axis. Ta je v podání slovenských umělců výpovědí o boji s všudypřítomným tlakem. Připomene vám, že i ve chvílích stresu je třeba se smát, a že změna aktuálního statusu quo je vždy možná.

Druhý festivalový den (11. 5.) bude na programu mezinárodní představení Kobro_Spaces, které vzniklo propojením čtyř choreografů a čtyř různých tvůrčích přístupů. To vše inspirováno polskou avantgardní umělkyní Katarzynou Kobro, průkopnicí na poli evropského výtvarného umění. Hrát se bude v prostorách ostravské Nové radnice.

Festivalový čtvrtek (12. 5.) bude ve znamení spolupráce s multižánrový happeningem Podchod. Pořadatelé k tomu uvádí: „S hrdostí se připojujeme k tomuto site-specific pásmu performancí, hudby, tance, projekcí a instalací, které doplníme o urbanistický workshop Kolektivní mapování.“

Hvězda pátečního večera (13. 5.) přijede do Domu kultury Poklad až z daleké Skandinávie a vezme návštěvníky představení do malého norského podkroví. Z inspirace každodenními šarvátkami na život a na smrt a Rembrandtovým šerosvitem vzniklo magické představení The Loft v podání Jo Strømgren Kompani pod vedením choreografa, který v loňské sezóně v Národním divadle moravskoslezském uvedl balet Mahlerovy vzpomínky.

Poslední festivalový den - v sobotu 14. 5. dopoledne bude možnost zúčastnit se workshopu Movement fusion s Johnny Minárikem. Jedná se o originálního propojení parkouru, tance a akrobacie na čerstvém vzduchu v Komenského sadech.

V sobotu budou také v Komorní scéně Aréna Voyerky hledat odpověď na palčivou otázku dnešní doby: „Jsou všechny ženy matkami?” A na úplný závěr festivalu je v Domě kultury města Ostravy přichystáno představení Hunger. Multižánrové pohybové divadlo s dechberoucími novocirkusovými prvky na motivy knihy norského spisovatele Knuta Hamsuna.

Pořadatelé k aktuálnímu ročníku festivalu uvádí: „Věříme, že během MOVE Festu dobijete své vnitřní baterky a že letošní ročník inspiruje vaši hlavu k myšlenkám, duši k rozjímání a tělo k pohybu. Prostě k tomu, co zrovna potřebujete.“

Podrobné informace o festivalu, včetně možnosti zakoupení vstupenek, najdete na www.movefest.cz. Aktuální informace pak jsou také třeba na Facebooku či Instagramu.

(hav, foto: movefest.cz)

Příbuzné články