Příběhy plné bolesti i radosti aneb divadlo v Domě umění

Galerie výtvarného umění v Ostravě společně s Divadlem Petra Bezruče zvou na na unikátní projekt na pomezí výstavy, divadla a dokumentu s velkým společenským a sociálním přesahem. Projekt se jmenuje Stará láska nerezaví a svou premiéru bude mít v ostravském Domě umění v pátek 13. května 2022. Těšit se můžete na 5 příběhů v podání 11 herců. Všechny příběhy se vážou k různým formám a podobám lásky. Hrát se bude pouze v květnu, derniéra je naplánovaná už na 28. května.

Netradiční inscenace vznikla jako reakce na období pandemie, která do jisté míry převrátilo náš svět a jeho hodnoty naruby. Podle autora a režiséra projektu Jana Holce se přímý mezilidský kontakt, do té doby něco tak samozřejmého, stal vzácností.

Divadelníci se rozhodli zprostředkovat veřejnosti osudy lidí, které tato doba odsunula. Umělci pravidelně po dobu čtyř měsíců navštěvovali seniory v domově s pečovatelskou službou v Bystřici nad Olší a poslouchali jejich životní příběhy. Příběhy plné bolesti i radosti. Všechny však spojovalo jedno – láska: láska k domovu, k Bohu, láska partnerská, sourozenecká i rodičovská, láska k životu.

V rámci projektu byla připravena i multimediální výstava, díky níž mohou návštěvníci objevovat neobyčejné životy lidí kolem nás. Večer pak galerie ožije divadlem v podání herců Divadla Petra Bezruče.

Další informace najdete například na stránkách divadla či galerie.

(hav, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články