Co přinese letošní Ostravská muzejní noc?

Už potřinácté se bude v sobotu 28. května 2022 konat kulturně-společenský festival Ostravská muzejní noc. Program bude odstartován v 17.30 hodin před budovou Nové radnice a poté potrvá až do pozdních nočních hodin. Své dveře pro návštěvníky letos otevře 26 ostravských institucí a organizací, které se věnují kultuře a vzdělávání. Jelikož bude o některé programové body mezi Ostravany velký zájem, k dispozici bude rezervační formulář. Ten bude spuštěn v pondělí 23. května v 8 hodin ráno.

Potěšitelné je, že se vstupné opět se neplatí a k přepravě budou navíc k využití autobusy muzejních linek zdarma. Z bohaté programu vybíráme pár zajímavých tipů.

Střední umělecká škola, Ostrava
Od 17 do 22 hodin se zde bude konat zahradní slavnost a den otevřených dveří. Připraveny budou tvůrčí dílny pro malé i velké, např.: potisk plátěných tašek, výroba klíčenek – 3D tisk, výroba dárkové krabičky, „Rodinné album“ – focení v retro stylu, výroba ručního papíru… Pro návštěvníky bude opět připravena prodejní výstava žákovských výtvarných prací – grafiky, maleb, fotografií i keramiky.

Důl Michal
Od 18 hodin do 24 bude zpřístupněn areál Dolu Michal či zdejší administrativní budova. V průběhu večera se uskuteční 3 speciálně připravené noční prohlídky Dolu Michal s průvodcovským výkladem. Zájemci o prohlídku projdou administrativní budovou do těžní budovy, areálem Dolu Michal a prohlídku zakončí u funkčního parního stroje.

PLATO – městská galerie současného umění
Od 17 hodin se zde bude vyšívat ubrus a na 21.50 hodin je plánovaná finální tečka se svíčkami a harfou. Pořadatelé k programu také uvádí: „Budeme se věnovat ruční práci, která nás odjakživa spojuje a umožňuje vyjádřit v symbolickém jazyce obrazů a barev naše touhy a přání. Letos společně vyšijeme veliký ubrus. Propojíme nejen gendery, věkové skupiny, rodiny, ale třeba i národy.“ Po celou dobu akce si návštěvníci budou moci prohlédnout a využívat všechny části prostoru od kina přes zahradu, knihkupectví, koncertní stage a čítárnu až k materiálové knihovně, nebo si založit průkazku do knihovny. V bistru se bude nabízet i domácí ukrajinské koláče.

Národní zemědělské muzeum
Od 16 hodin zde bude mobilní salaš s živými ovečkami a k tomu tematický program: dojící ovčí trenažér s ukázkou předmětů ze salaše, vlněná dílnička pro děti, ukázka výroby vlněného sukna. V 18 hodin se můžete podívat, jak se ručně stříhají ovce. V 19 hodin bude vystoupení cimbálové muziky Úsměv a ve 20.30 hodin zahraje René Matlášek. K tomu se budou opékat špekáčky.

Galerie GONG
Až do půlnoci bude volná prohlídka výstav a několik komentovaných prohlídek výstav. Po celou dobu programu budou navíc připraveny výtvarné dílny pro děti. Pořadatelé k výstavám a prohlídkám také píší: „Československá grafika představuje umělce, kteří jsou spojeni s tímto soustátím a prožili s ním vzlety i pády, uvidíte díla Josefa Čapka, Maxe Švabinského, Zdeňka Sýroky a mnoha dalších. Op–art a Kinetismus, byť se tyto dva umělecké směry prolínají, tak jsou mezi nimi rozdíly, podívejte se na ně s námi. Krištof Kintera a jeho město Neuropolis vystavěno z baterií a elektronických součástek, které nás obklopují v naší každodennosti, aniž bychom je vnímali. Prozkoumejte s námi, co se skrývá v našich pomocnících. Bridget Riley & Milan Dobeš, jména těchto dvou umělců jsou spjatá s geometrickou abstrakcí, na niž se symbolicky oba vrhli ve svých třiceti letech. Společně se setkali na výstavě Documeta 4 v Kasselu. Co ovlivnilo jejich tvorbu a jak se vyvíjela?“

Galerie výtvarného umění v Ostravě
Pestrý program bude zahrnovat např. interaktivní dílnu pro děti i dospělé inspirovanou sochami a obrazy Maria Kotrby. Palo Novák zde uspořádá workshop hry na tradiční africké bubny. Theatr ludem bude vést tvořivou dramaticko-výtvarnou dílnu a od 20 hodin mimo zahraje Mamalör.

Všechny podstatné informace včetně rezervací najdete na stránkách akce www.ostravskamuzejninoc.cz.

(hav, foto: ostravskamuzejninoc.cz)

Příbuzné články