Blíží se Janáčkův festival, mnohé hvězdy přijíždějí do Česka poprvé

Blíží se Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Od 29. května do 1. července se diváci mohou těšit na tři desítky festivalových akcí v Ostravě a na dalších pěti místech severní Moravy a Slezska. Vystoupí hvězdní umělci, z nichž někteří přijíždí do České republiky vůbec poprvé.

Pomyslnou programovou osu festivalu tvoří velké symfonické koncerty zahraničních a tuzemských těles – Záhřebské filharmonie, světově uznávaného polského orchestru Sinfonia Varsovia nebo Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V recitálech letos zazáří mladí interpreti, kteří již nyní dobývají světová pódia – violoncellista Zlatomir Fung z USA, kytarista Miloš Karadaglić původem z Černé Hory nebo francouzský cembalista Jean Rondeau, který je zároveň rezidenčním umělcem festivalu. „Zlatomir Fung a Miloš Karadaglić odehrají na našem festivalu svou českou premiéru, což nám samozřejmě velmi lichotí,“ říká ředitel Janáčkova festivalu Jaromír Javůrek.

K umělcům, na které se může české publikum těšit poprvé, patří podle něj i Yaroslav Shemet. Teprve pětadvacetiletý polský dirigent ukrajinského původu (narodil se ve Lvově) se právem řadí mezi velké naděje mladé dirigentské generace. „Pozvání ke speciálnímu festivalovému koncertu se symfonickým orchestrem Sinfonia Varsovia dostal především pro své přesvědčivé umělecké výsledky. Jeho ukrajinský původ dodává koncertu, který jsme nazvali Slovanský večer, ještě další rozměr,“ doplnil J. Javůrek s tím, že půjde o velmi působivý program. Po „Tiché hudbě“ pro smyčcový orchestr ukrajinského autora Valentina Silvestrova, která posluchače virtuálně a symbolicky provede ruinami Charkova a Mariupolu, posluchači prostřednictvím symfonické básně Zygmunta Noskowského, polského současníka Antonína Dvořáka zamíří do širých rovin východního Polska. „Osudová“ symfonie Ludwiga van Beethovena, která má nadčasový a stále silný morální apel, emotivní večer uzavře.

Nabídka festivalového dění je tak letos opravdu výjimečná. Od zahajovacího koncertu hobojisty Viléma Veverky a Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Alexandera Liebreicha, přes spolupráci Tomáše Netopila, dirigenta a prezidenta Janáčkova festivalu v jedné osobě se Záhřebskou filharmonií a vynikajícím cembalistou Jeanem Rondeau až po světovou premiéru nového, na objednávku festivalu vzniklého díla skladatelky, klavíristky a sbormistryně Ireny Szurmanové.

K tomu je nutné doplnit minimálně autorský komorní koncert zpěvačky, skladatelky a pianistky Beaty Hlavenkové, držitelky Ceny Anděl 2019 s fenomenálním trumpetistou Oskarem Törökem nebo reprezentativní recitál klavíristy Marka Kozáka, laureáta prestižní Mezinárodní klavírní soutěže Gézy Andy v Curychu 2021, nominovaného letos na uměleckou Cenu Jantar.

Znalci určitě neminou ani večer klasického jazzového klavírního Robert Balzar Tria nebo jedinečné vystoupení folklórního Vojenského uměleckého souboru Ondráš či baletu Národního divadla Moravskoslezského. Milovníci dramatu ocení mimořádně zdařilé spojení dvou výjimečných uměleckých děl - Bachovy kantáty „Ich habe genug“ a Lustigy epické „Kantáty – tance šílených“ v provedení Vilmy Cibulkové, Jiřího Lábuse, Viléma Udatného a Gustáva Beláčka.

Kompletní program včetně možnosti rezervace vstupenek je dostupný na www.mhflj.cz/program.

FESTIVAL V ČÍSLECH:

*30 festivalových akcí  *22 festivalových koncertů  *6 měst a obcí – Ostrava, Hukvaldy, Opava, Frýdek-Místek, Příbor, Ludgeřovice

*10 zemí světa, ze kterých přijíždí interpreti – Francie, Německo, Polsko, USA, Ukrajina, Island, Černá hora, Velká Británie, Slovensko, Chorvatsko *1 liška (Bystrouška)

(sd, Zdroj: TZ MHF LJ)

Příbuzné články