Open Studios otevřou dveře uměleckých ateliérů

Ostrava má nový umělecký festival, který se bude konat ve dnech od 26. do 29. května 2022. Jmenuje se Open Studios a zprostředkovává současné umění netradičním způsobem: v jeho průběhu bude možné navštívit umělkyně a umělce přímo v prostředí, kde pracují. Ateliéry si lze projít samostatně či si vybrat z bohaté nabídky doprovodného programu.

Do pilotního ročníku se zapojila téměř čtyřicítka umělců a umělkyň, kteří se představí ve dvanácti lokalitách. Zatímco někteří z nich tvoří v samostatných ateliérech, jiní dávají přednost komunitám, místům, kde se nachází více studií pod jednou střechou. Nejpočetnější takovouto komunitu naleznete v ateliérech Na Fráni Šrámka 5, kde také bude k dispozici páteční komentovaná prohlídka, vernisáž v Kalerii s čupr uměním Saigon a následná afterparty. Na sobotní odpoledne je zde nachystán workshop pro děti Kniha-nekniha, zápisník-nezápisník, který vychází z aktuálního tématu upcyklace vyřazeného materiálu.

Práci s papírem se ostatně ve své tvorbě již dlouhodobě věnuje Eliška Čabalová, která v loňském roce získala Cenu Jantar, udělovanou za nejvýraznější umělecké počiny v Moravskoslezském kraji. S touto dlouholetou pedagožkou Fakulty umění OU se bude možné v rámci Open Studios Ostrava setkat mimo jiné na společném brunchi, který proběhne v jejím ateliéru v sobotu od 11.30 hodin.

Festival by nemohl vzniknout nejen bez všech umělců, ale ani bez spolupráce s významnými ostravskými institucemi. Své dveře návštěvníkům otevře Fakulta umění Ostravské univerzity, kde svoji práci představí někteří z vedoucích tamních ateliérů. Klub Fiducia hostí řadu fotografů a do galerie PLATO Ostrava, respektive jejího bývalého sídla v Bauhausu, je situována úvodní diskuze. Ta se bude zabývat otázkou umění ve veřejném prostoru a smysluplné spolupráce mezi umělci, kurátory a politiky, která by mohla vést ke zkvalitnění ostravského veřejného prostoru po umělecké stránce. Na diskuzi pak volně naváže nedělní komentovaná prohlídka, která představí v minulosti realizovaná díla ve veřejném prostoru a ateliér Jakuba Gajdy. V něm se stále nachází modely a skici jeho otce Vladislava, jenž výrazně ovlivnil podobu Moravskoslezského kraje v 60. až 80. letech.

Kromě zmíněných tipů je součástí programu také řada dalších komentovaných prohlídek, „artist talků“ či sobotní afterparty v Klubu Brno. Cílem Open Studios Ostrava je nabídnout návštěvníkům netradiční umělecký zážitek, podpořit výtvarné umění v Moravskoslezském regionu, ale také dlouhodobě budovat vzájemné nadregionální kontakty. Ostravská akce je totiž mladším sourozencem brněnské, která proběhne o týden později v jihomoravské metropoli: tyto dva festivaly zaštítěné společnými organizátory mohou ve spolupráci s Moravskoslezským krajem vytvořit funkční platformu pro síťování uměleckých scén napříč regiony.

Celý program tohoto netradičního uměleckého festivalu a další informace najdete na ostrava2022.openstudios.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: ostrava2022.openstudios.cz)

Příbuzné články