Do Ostravy zavítá Ledový muž či expremiér Bhútánu

Na devíti diskusních scénách ostravského Meltingpotu se představí více než 200 řečníků z celého světa. Pátý ročník mezinárodního fóra, které je součástí letního hudebního festivalu Colours of Ostrava, přivítá výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a mnoha dalších oborů. Přijede třeba „Ledový muž” Wim Hof či expremiér Bhútánu Tshering Tobgay. Vše se bude konat od 13. do 16. července 2022 v areálu ostravských Dolních Vítkovic

„Jsme přesvědčeni, že dva roky koronavirové pandemie nebo události ve světě jako válka na Ukrajině ještě podtrhují důležitost našeho fóra v současné době. Věříme, že návštěvníci budou mít o to větší potřebu o věcech, které se dějí nejen okolo nás, ale i v nás, mluvit a diskutovat,” říká na úvod kurátorka fóra Meltingpot a zároveň ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

K hlavním letošním hostům bude patřit známý „Ledový muž”, sportovec a lektor Wim Hof. Je nositelem 21 světových rekordů, mezi něž patří výstup na horu Kilimandžáro v šortkách, stání v nádobě naplněné kostkami ledu déle než 112 minut, uplavání vzdálenosti 66 metrů pod vrstvou ledu, vis na jednom prstu ve výšce 2 000 m nebo uběhnutí maratonu v poušti Namib bez přísunu tekutin. V Ostravě se také představí bývalý bhútánský premiér Tshering Tobgay, který vnímá hrubé národní štěstí jako zásadní ukazatel prosperity státu. Ekonomickému růstu nadřazuje také ochranu přírody, klimatu a demokracie.

Vedle nich na fóru Meltingpot vystoupí například britský horolezec Jamie Andrew, který i když přišel o ruce i nohy, neustále se aktivně horolezectví věnuje, dále belgický herec, expert na komunikaci a lektor Neurolingvistického programování Frederik Imbo, německý filozof a transhumanista Stefan Lorenz Sorgner, britský spisovatel, lektor osobního rozvoje Matt Jardine, německý odborník na vzdělávání a spisovatel Sönke Ahrens, francouzský fotograf a „Tarantino dokumentárního filmu” Vincent Moon, představený buddhistického kláštera Kagyu Samye Ling Lama Yeshe Rimpoche, bývalý ministr zahraničních věcí Estonska Toomas Hendrik Ilves, americký výzkumník, futurista, odborník na budoucnost práce a vzdělávání John Moravec, australský autor bestselleru Dalajlámova kočka David Michie, oceňovaný britský básník, prozaik, dramatik, redaktor Lemn Sissay, historik Igor Lukeš nebo ekvádorský ochránce amazonských pralesů Agustin Allpa Grefa.

Z České republiky se návštěvníci mohou těšit například na filozofku a fenomenoložku Annu Hogenovou, jadernou fyzičku Danu Drábovou, reportéra Jakuba Szántó, sociologa Daniela Prokopa, chirurga Tomáše Šebka, psychoterapeuta Honzu Vojtka, neurochirurga Vladimíra Beneše či popularizátora kryptoměn Petra Máru.

Program bude rozprostřen na řadě scénách, například na Global stage věnované světu okolo nás, který se neustále mění a staví před každého z nás stále nové výzvy. Naopak Good Life stage se stane oázou klidu uprostřed ruchu festivalu a bude věnována józe, meditaci, seberozvoji, terapii, přednáškám, workshopům a speciálním koncertům. Gamechangers scéna nabídne příběhy lidí - podnikatelů, odborníků i dobrodruhů, kteří aktivně mění nebo změnili svět kolem nás. Na Europe stage rozeberou evropští a čeští aktéři nejaktuálnější dění v Evropské unii, které se týká každodenního života každého z nás.

Vše podstatné najdete na www.meltingpotforum.com.

(hav s použitím informací z colours.cz, foto Wima Hofa: unfoldingmaps.com)

Příbuzné články