Mňága a Žďorp - velký letní koncert na Loděnici v Děhylově

Mňága a Žďorp, kdo by je neznal - česká hudební skupina pocházející z Valašského Meziříčí v čele s frontmanem, zpěvákem a textařem Petrem Fialou. Formovala se již od roku 1983 a patří mezi nejvýraznější hudební kapely české porevoluční éry.

Často se měnilo složení kapely. Zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo, členové Mňágy současně působili i v jiných kapelách (Velký plytkošHappyend). Tyto kapely však zanikají a od roku 1987 se již hovoří jen o skupině Mňága a Žďorp.

Zvláštně znějící slova tvořící název skupiny, mňága a žďorp, pocházejí ze slezského dialektu a znamenají „bláto“ a „staré krámy“.

Do povědomí se dostala především hitem „Hodinový hotel“, který je první skladbou na debutovém albu skupiny, nazvaném příhodně Made in Valmez (1991). Poslední, již čtrnácté řadové album, vyšlo 7. října 2019 a jmenuje se Třecí plochy.

Frontman skupiny Petr Fiala navíc vytvořil samostatná alba Nečum a tleskej! (1994) a Je čas (2005).

Současní členové skupiny: 

  • Petr Fiala – akustická kytara, zpěv
  • Marcel Gabriel – bicí
  • Martin Knor – elektrická kytara, mandolína
  • Jaromír Mikel – elektrická kytara, zpěv
  • Petr Nekuža – baskytara, zpěv
  • Jiří Tibitanzl – saxofon, píšťalka, klávesy, perkuse, zpěv

Na Loděnici vystoupila kapela naposledy loni přesně v tom samém termínu, jako jeden z prvních koncertů po covidu. V minulosti pak u nás koncertovali dvakrát na festivalu Za Vodou. Jejich skladby jsou notoricky známé a stále dokážou roztančit publikum všech generací.

Takže neváhejte a kupte si svůj lístek na koncert 18. června.

Další akce najdete na našem webufacebooku a instagramu. Přijďte nás brzy navštívit! 

Těšíme se na vás v Loděnici Děhylov 

(mabys, zdroj: wikipedie.cz)

Příbuzné články