Das Sommerkino zpříjemní letní večery pod širým nebem

Nejlepší německojazyčné filmy posledních let se budou promítat během léta pod širým nebem také v Ostravě. Akce nazvaná Das Sommerkino je zdarma a v Ostravě se bude konat na Černé louce v prostoru takzvaného Pavilonu. Nejbližší promítání bude už v úterý 28. června 2022 od 21 hodin, těšit se můžete na dokumentární film B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989, ve kterém se objeví třeba mladý Nick Cave.

Promítání je součástí průběžného festivalu Léto v centru!!!, o kterém jsme již informovali. Na programu se dále objeví například rakouská komedie Byli jednou dva rebelové… (12. 7. 2022), německý dokument Divoké srdce (2. 8. 2022), německá komedie Almanya – vítejte v Německu (23. 8. 2022) nebo švýcarská komedie Táhněte do Moskvy! (6. 9. 2022).

Program Das Sommerkina najdete na www.dasfilmfest.cz. Zde se také dozvíte více informací o jednotlivých snímcích. Například o aktuálním B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989 se můžete dočíst:

„Bledý Blixa Bargeld opíjí hosty baru Riziko. Vážný Nick Cave ukazuje sbírku "německé gotiky" ve svém berlínském bytě. Trendy Gudrun Gut sestavuje seznamy klubů, kam se dá zajít ve dvě v noci. A mezi těmito dnes již hvězdnými jmény, mezi starým a novým, mezi Británií a Německem se pohybuje hudebník, promotér a žurnalista Mark Reeder z Manchesteru, který se do západního Berlína přestěhoval koncem 70. let kvůli svému zájmu o nově vznikající hudební scénu. A celých deset let, které zde strávil, zaznamenával na kameru…

Snímek je obsáhlým dokumentem a zároveň esejistickým vyjádřením lásky k době, ze které genius loci Berlína těží dodnes. Film byl uveden v sekci Panorama na Berlinale 2015, kde získal cenu Heiner-Carow-Preis.“

(hav, foto z filmu B-Movie: csfd.cz)

Příbuzné články