Špinarka živě na ČT art

Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT art. Kultovní inscenaci oceněnou Cenami divadelní kritiky za nejlepší ženský herecký výkon a nejlepší hru si vybrala pro své slavnostní vysílání ke vstupu do své 10. vysílací sezóny. V titulní roli ostravské legendy se představí Markéta Matulová.

Nalaďte si 1. září ve 20:00 hodin ČT art

Autorem inscenace je herec, dramatik a režisér Tomáš Dianiška, který patří k nejúspěšnější generaci českých autorů. Ve svých hrách reflektuje pocity své generace, díky čemuž se stávají doslova kultovní záležitostí, nebojí se ale zaměřit i na historická témata, která zpracovává kontroverzní optikou. V inscenaci Špinarka se Tomáš Dianiška vydává sledovat kariéru jedné z našich nejvýraznějších umělkyň.

Bigbeatový příběh o nezávislosti, intrikách, odvaze a opravdové lásce vzdává hold fenomenální zpěvačce Věře Špinarové. Zábavná a emocemi nabitá inscenace Tomáše Dianišky, kterou napsal a režíroval pro Divadlo Petra Bezruče a za niž získal Cenu divadelní kritiky 2021, přináší nepřikrášlený obraz velké pěvecké osobnosti neodmyslitelně spjaté s Ostravou. Markéta Matulová získala za ztvárnění titulní role cenu za Ženský herecký výkon roku 2021, současně obdržela také ocenění Talent roku 2021 a Cenu Jantar 2021.

Sezóna 2022/2023 u Bezručů

První premiéra se v Divadle Petra Bezruče uskuteční 23. září. V semifinále US Open se střetnou americký velikán Tim a ruská vycházející hvězda Sergej. „V klíčovém zápasu odkrývají hráči svoje skutečné charaktery, malá i velká traumata a způsoby, jak se s nimi vyrovnat. Je to originální hra o světě profesionálního sportu plného rivality a touze po úspěchu, o životních vítězstvích i prohrách a o překonání sebe sama,“ přiblížila českou premiéru hry Poslední zápas z pera současné americké autorky Anny Ziegler dramaturgyně Anna Smrčková. Režie se ujme Jiří Pokorný.

Sranda v rytmu disca! Takový bude 18. listopadu Sen čarovné noci Williama Shakespeara v režii Michala Háby. „Magická noc v lese, jde o lásku, jde o moc. Shakespearova hra je rej v nicotě jednoho snu,“ říká režisér. Krutá komedie plná magie a disco rytmů vás nenechá v klidu.

Na počátek roku 2023 je připravena dramatizace slavného románu Franze Kafky Proces v režii uměleckého šéfa Divadla Petra Bezruče Jana Holce. „Bude se jednat o novou adaptaci, která čerpá i z dalších Kafkových děl a samotného života autora. V mé režii a hudebním aranžmá Ivana Achera se můžete těšit na grunge muzikál, který se bude pichlavě trefovat i vyrovnávat s nešvary dnešní společnosti,“ doplňuje Holec.

Posledního března uvedou Bezruči autorskou inscenaci inspirovanou setkáním dvou režisérů Alfréda Hitchcocka a François Truffauta, která odhaluje zákulisí Hitchcockova přístupu k vyprávění příběhů a k práci s divákem, s jeho očekáváním, s napětím. „Co když se ale tyto principy přesunou ze stříbrného plátna na divadlo? Diváci v kině mohou během filmu křičet, smát se, usínat, nebo dokonce odejít – s filmem a postavami to ani nehne. Herec na jevišti ale může slyšet každý vzdech či zakašlání. Jak moc může reakce diváka ovlivnit vývoj představení?“ zamýšlí se nad inscenací s názvem Lekce Hitchcock mladý autor a režisér Štěpán Gajdoš.

Na závěr sezóny divadlo nastuduje v režii Jana Holce francouzský text Otec Floriana Zellera. Hra nabízí jedinečné herecké příležitosti a v titulní roli budete moct vidět Norberta Lichého. Otec je černá komedie, ze které vás bude mrazit. Otec se dočkal veleúspěšného uvádění v Paříži, kde obdržel řadu prestižních cen, stal se velkým hitem na West Endu i na Broadwayi a jeho filmová adaptace (2020) získala dva Oscary. Anthony Hopkins si odnesl zlatou sošku v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli. Florian Zeller společně s Christopherem Hamptonem získal Oscara za Nejlepší převzatý scénář.

Nové tváře u Bezručů

Soubor od sezóny 2022/2023 posílí hned tři nováčci. Alexandra Palatínusová, která přichází z Horáckého divadla v Jihlavě, a dále pak dva mladí a perspektivní muži Tomáš Čapek a Josef Trojan.

Alexandra Palatínusová

Absolventka Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Hostovala v činohře Slovenského národního divadla, Divadle Aréna v Bratislavě a také HaDivadle a Divadle Bolka Polívky v Brně. Pravidelně spolupracuje s českými i slovenskými televizními a filmovými produkcemi. Od srpna 2018 byla čtyři roky členkou Horáckého divadla v Jihlavě.

Tomáš Čapek

Od mala se věnuje akrobacii, hře na bicí a klavír a příležitostně komponuje elektronickou hudbu. Absolvoval Katedru činoherního divadla pražské DAMU. Je spoluzakladatelem a principálem Kočovné divadelní družiny Ductus Deferens, která mj. rezidenčně působí ve studiu Švandova divadla. Spolupracuje se souborem Depresivní děti touží po penězích (Zlý jelen) a hostoval na Nové scéně Národního divadla (Všem se nám uleví).

Josef Trojan

Pochází z herecké rodiny, herci jsou jeho otec Ivan Trojan, matka Klára Pollertová-Trojanová a dědeček Ladislav Trojan. V dětském věku se objevil ve filmu Anděl Páně a ve snímku Smíchov pláče, Brooklyn spí. Hrál v seriálech Svět pod hlavou a Dáma a Král. V roce 2019 na sebe upozornil ve filmech Cena za štěstí a Abstinent. Společně s otcem ztvárnil roli lidového léčitele Jana Mikoláška ve filmu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán (2020). Za svůj výkon byl nominován na Českého lva.

(sd, Zdroj: TZ Divadlo Petra Bezruče) 

Příbuzné články