Divadlo loutek Ostrava vstupuje do sedmdesáté divadelní sezóny, pro kterou připravuje 4 premiéry pro děti od nejmenších až po ty odrostlejší

První premiérou sezóny bude 21. října pohádka s názvem Ani ryba, ani krab. Režiséra Pavla Gejguše a dramaturgyni Terezu Agelovou inspiroval životní příběh slavného oceánografa Jacquese Yvese Cousteaua. Jeho vyprávění o dobrodružstvích pod mořskou hladinou je vedlo k napsání pohádky právě z tohoto prostředí. Poetický příběh seznámí diváky s tajuplnými živočichy na dně moře, kteří často nebývají hlavními hrdiny podmořských pohádek. Zároveň pohádka rozvíjí příběh, kdy otec zasvěcuje svého syna do tajů práce oceánografa. Pohádka by měla pojednávat o pochopení jinakosti, o ztrátách a nálezech, o smíření se situacemi, které do života přicházejí. To vše s pořádnou dávkou humoru a neopominutelným odkazem k současnému pop-kulturnímu světu, na který by se nemělo v pohádkách současných zapomínat.

Po úspěšném uvedení a reprízování inscenace Bato a Lato pro ty nejmenší a nejmladší divadelní diváčky a jejich rodiče připravuje Divadlo loutek Ostrava v nové sezóně navazující inscenaci Bato! Lato! Kde je světlo!. Půjde o inscenaci určenou pro děti, které již kolem jednoho roku navštívili divadlo, dostatečně si vše osahaly, ohmataly a především se setkaly s loutkami Batem a Latem. Malí diváčci budou mít možnost přijít podruhé. Bato a Lato totiž stejně jako oni povyrostli a stávají se hrdiny nového příběhu. Příběhu, ve kterém se s nimi mohou dvouleté a tříleté děti identifikovat jako se svými vrstevníky. Během návštěvy divadla se totiž stane nečekaná věc. Zničehonic zmizí světlo. Děti se s Batem a Latem musí společně vydat na cestu, aby ho našli. Děti budou muset doslova rozeznít celý prostor alternativní scény, aby se světlo znovu vrátilo. Budou koukat, poslouchat a zkoušet, co se stane když… Dopomáhat jim k tomu budou různé materiály i zvuky. A pokud některý z diváků nestihl do divadla přijít na první setkání s Batem a Latem, vůbec to nevadí. Nic nebrání tomu přijít poprvé do divadla až od dvou let.

Malá čarodějnice Otfrieda Preusslera je u nás známá především díky legendárním ilustracím Zdeňka Smetany a jejich filmovému zpracování. Také na jevištích ostravských divadel byla již v minulosti kniha několikrát adaptována. Nová dramatizace v podání uměleckého šéfa divadla Václava Klemense se zaměřuje na roční vývoj charakteru drzé čarodějnické holky v mladou slečnu, která se suverénně postaví nespravedlnosti světa velkých čarodějnic. Malá čarodějnice se pustí do ročního objevování a Havran Abraxas ji v jejím úsilí vydatně podporuje. Hluboké studium čarodějnických zaklínadel čeká na diváky v březnu 2023.

Poslední premiérou v sezóně 2022/2023 bude text současné polské autorky Maliny Przeslugy. Tato v českém prostředí ne příliš známá autorka získala za své tituly řadu ocenění v sousedním Polsku. Divadlo loutek Ostrava sáhlo po textu hry, Kdo neskáče, není holub (v originále Dziób w dziób), která na prostém příběhu malého holuba ukazuje a tematizuje i otázky vůči něčemu, co se vymyká. Příběh o utlačování slabšího je převyprávěn velmi humorným, svižným a současným jazykem. Vrabec totiž celé partě dokáže, že i malý ptáček může vykonat velké činy: přijít na kloub záhadě se zmizením jednoho člena party a do toho se utkat s velkým nepřítelem, kterého představuje kočka Dolores.

V průběhu sezóny se diváci mohou těšit také na oblíbené mimořádné akce divadla, např. Den dětí, Noc divadel nebo také oblíbený festival Pimprléto.

Na začátku října také divadlo připravuje první ročník divadelní přehlídky určené pedagogům, pedagogickým pracovníkům a studentům s názvem Meet Loutky a podtitulem Setkání Loutek s pedagogy. 1. a 2. listopadu 2022 budou mít možnost na hlavní scéně, alternativní scéně a zkušebně Divadla loutek Ostrava i v Loutkové kavárně pedagogové, studenti středních pedagogických škol i studenti vysokých škol diskutovat a probírat otázky jako Proč chodit s žáky a studenty do divadla? Jak pracovat s dětmi po představení? Co divadlo přináší do výuky a jak divadelní zážitek smysluplně zapojit?. To vše vždy v návaznosti na shlédnuté představení nebo proběhlou divadelní dílnu. Součástí přehlídky budou také besedy s herci a tvůrci nebo třeba dílny a loutkářský workshop pro pedagogické pracovníky.

(sd, Zdroj. TZ Divadlo loutek Ostrava)

Příbuzné články