Ostravské PLATO zve do jatek na první mezinárodní výstavu

Optimalizované bajky o dobrém životě – tak se jmenuje kolektivní mezinárodní výstava, kterou se začala psát nová kapitola někdejších ostravských městských jatek, přestavěných na reprezentativní sídlo galerie současného umění PLATO. Výstava zde potrvá až do 1. ledna 2023 a kromě neobvyklých uměleckých instalací nabídne také možnost vidět, jak lze s novým galerijním prostorem pracovat.

Připomeňme, že samotný proces záchrany bývalých jatek, zakončený zpřístupněním galerijních prostor, započal roku 2017, kdy statutární město Ostrava vypsalo příslušnou architektonickou soutěž. Úloha zásadní proměny objektu při zachování jeho historického rázu nakonec připadla polskému architektovi Robertu Koniecznému a jeho studiu KWK Promes.
Dnes se zde nachází 5 výstavních sálů, přičemž každý z nich může fungovat jak samostatně, tak ve vzájemném propojení. Umožňuje to unikátní architektonický prvek, který je pro zrekonstruovaná jatka charakteristický. Tím jsou otočné stěny, dovolující v neposlední řadě začlenit přilehlá venkovní prostranství do výstavních prostor. Kromě výstavních sálů je součástí budovy veškeré myslitelné zázemí. Najdeme zde administrativní část, kavárnu nebo místnosti, určené pro přednášky a školní či obecně vzdělávací aktivity.

Uměleckou premiérou někdejších jatek se stala vernisáž výstavy Optimalizované bajky o dobrém životě. Svá výtvarná díla v jejím rámci vystavuje 15 umělců, přičemž některá z nich vznikla přímo pro nové prostory Galerie PLATO. Kurátory jsou Daniela a Linda Dostálkovy a Marek Pokorný. Výstava opírající se o žánr bajky pojednává o tom, jak vést dobrý život, a zcela symbolicky zahajuje novou etapu fungování galerie. V hlavní roli výstavy jsou zvířata, která pomohou instituci překódovat původní funkci budovy – jatka, zpracovat její příběh a proměnit ho.

Vedle výstav galerie i dál nabízí celou škálu programů a akcí pro různé skupiny se zvláštním důrazem na školy a rodiny, kterým bude sloužit studio v prvním patře budovy pro vzdělávací programy. Novinkou je pravidelný odpolední klub pro děti během pracovního týdne. Otevřeno bude šest dní v týdnu, ve středu až do 20 hodin. Pro ty, kdo instituci navštěvovali, se nebude jednat o dramatickou změnu v programové nabídce. Stejně tak model vstupného založený na dobrovolnosti zůstává a odvíjí se od míry sympatií návštěvníka vůči instituci.

Otevírací doba: denně od 10 do 18, ve středu do 20 hodin, v pondělí zavřeno. Vstupné (tři typy doporučeného vstupného podle sympatií návštěvníka k instituci): Fandíš – 1 Kč; Podporuješ – 30 Kč; ♥ – 100 Kč. Aktuality na https://plato-ostrava.cz/cs .

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/platoostrava)

Příbuzné články