Rozmanité hudební polohy nabídne kopřivnický Aerovka Jazz Fest

Kopřivnice bude hostit druhý ročník výborně obsazeného jazzového festivalu. Aerovka Jazz Fest se bude konat od čtvrtku 13. až do soboty 15. října 2022 v prostorách Katolického domu a představí jazz v nejrůznějších podobách v podání výborných českých i světových muzikantů.

Festival nabídne celou škálu jazzové hudby od experimentálních poloh jako Floex nebo Ochepovsky Project přes soul kapely Soul Ožil až po jazz v jeho klasičtějších podobách v podání kvartetu Milana Svobody či Tingvall Tria. Organizátoři nezapomněli ani na připomínku životního jubilea významné české zpěvačky Marty Kubišové, se kterou úzce spolupracoval i kopřivnický rodák, skladatel Zdeněk Petr, a která převzala Cenu Zdeňka Petra za mimořádný přínos dobré hudbě. Při této příležitosti si připravili pásmo písní Marty Kubišové kopřivničtí hudebníci Galia Brothers a Lenka Szabó Hrůzová.

Po úspěšném loňském ročníku a nabitém line upu se festivalová dramaturgie drží myšlenky propojení světů klasického, experimentálního a moderního jazzu. Ve třech říjnových dnech se v Kopřivnici představí sedm hudebních těles. Fanoušky experimentálnější hudby potěší umělec Floex, Ochepovsky Project a Point of Few Quartet. Devět členů kapely Soul Ožil roztančí velký sál Katolického domu soulovými, funkovými a jim podobnými melodiemi. Zastánci klasičtějšího pojetí jazzu se mohou těšit na Milan Svoboda Quartet a mezinárodní uskupení Tingvall Trio sídlící v Německu, jehož členové pochází ze Švédska, Německa a Kuby.

Jedním z cílů Aerovka Jazz Festu je také oživení odkazu významného kopřivnického rodáka, skladatele a hudebního režiséra Zdeňka Petra (autora hitů jakými jsou Píseň pro Kristýnku, Dobrou noc, Písnička o Číňánkovi, Červená aerovka a další). Právě s ním často spolupracovala i letošní jubilantka zpěvačka Marta Kubišová, jíž věnuje svůj koncert kopřivnická zpěvačka a vítězka soutěže Hlas Česko Slovenska z roku 2014 Lenka Szabó Hrůzová s kapelou Galia Brothers.

Zpěvačka Lenka Szabó Hrůzová ke svému programu říká: „Písničky od paní Kubišové miluji stejně tak, jako si ji vážím jako člověka. Nikdy se nebála mít svůj názor a dát ho jasně najevo. Proto jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost zazpívat si její písně na takovém festivalu, jakým je Aerovka. Navíc se skvělými muzikanty, kteří jsou v Galia Brothers.“

Kopřivnický festival také nabízí aktivní zapojení místních muzikantů, kteří se mohou v pátek a v sobotu připojit k volné jam session, která proběhne po skončení hlavního programu v přísálí. Vítáni jsou všichni hudebníci, kteří si přinesou své nástroje, nebo usednou k místnímu pianinu.

Návštěvníci si mohou koupit lístky na jednotlivé dny nebo celofestivalovou vstupenku v ceně 900 Kč, pro studenty za 800 Kč. Pro další informace sledujte stránky www.aerovkafest.cz či Facebook.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/ochepovskyproject)

Příbuzné články