Divadlo loutek bude hrát ve španělském Bilbau

Je tomu dva roky od chvíle, kdy covidová pandemie přerušila přípravy ostravského Divadla loutek na cestu do Španělského Bilbaa na tamní loutkový festival. Ostravská inscenace Fuj je to, se kterou byli divadelníci na cestu po Evropě pozváni, mezitím vysloužila představiteli pejska Haryka Karlu Růžičkovi nominaci na cenu Thalie, a přestože to chvíli vypadalo, že ze španělských plánů sejde, Haryk se nakonec na cestu do Španělska vydává. Ostravské loutkáře dělí od cesty na divadelní festival v Bilbau doslova pár dnů. Loutkáři se totiž na cestu vydávají 19.11.

Jednouchý příběh o pejskovi okouzlil pořadatele festivalu natolik, že se rozhodli zařadit inscenaci Divadla loutek do oficiálního programu festivalu znovu i po covidové pauze a loutkářům přišlo letos na jaře obnovené pozvání od ředitele festivalu pana Juanja Corralese. Haryk a jeho páníčkové tak díky tomuto pozvání odehrají ve Španělském Bilbau několik představení pro dětské publikum.

Představení Fuj je to! nabídne dětem příběh o pejskovi Harykovi, který si rád hraje, ale opravdu nerad se koupe. Když jednoho dne zaslechne šplouchání vody ve vaně, rozhodne se utéct. Při toulkách venku zažije spoustu zábavy a dobrodružství, zatoulá se i na stavbu plnou bagrů, jeřábů a jiných strojů, nakonec však zjistí, že mu přece jen něco chybí – jeho rodina. Rozhodne se vrátit domů, ovšem špinavý tak, že ho ani vlastní páníčci nepoznají.

Protože je celé představení založeno na textu, učili se herci ostravského divadla celé představení ve Španělštině. Dokonce měli i lektory kvůli správné výslovnosti a mluvě. I když to chvíli vypadalo, že veškerá jejich snaha byla marná a naučený text nevyužijí, opak je pravdou. Divadlo totiž připravilo před svým odletem do ciziny několik představení právě ve Španělštině a to pro žáky ostravských středních škol, kteří se tento jazyk teprve učí.

Haryk tak udělá radost nejen dětem ve Španělsku, ještě před svou cestou si na něm své znalosti procvičí i ostravští středoškoláci. A že to bylo procvičování pořádné, o tom svědčí i to, že se Gymnázium Olgy Havlové z Ostravy-Poruby rozhodlo zařadit představení Fuj je to na program již desátého ročníku Týdne Španělské kultury, který pořádá ve spolupráci s Ostravskou univerzitou. Další dny pak navštívili představení ve Španělštině například studenti Gymnázia Hladnov. Největší prověrka schopnosti štěkat Španělsky však pejska Harryka a jeho páníčky čeká v Bilbau. Držme jim palce, ať se pohádka o pejskovi, který se nerad myje, líbí dětem ve Španělsku stejně jako českým dětem.

(sd, Zdroj. TZ Divadlo loutek Ostrava)

Příbuzné články