Muzeum vystavuje vzácné veduty z 18. století

Česko–polský výstavní projekt nazvaný Slezská města včera i dneska můžete vidět až do 5. února 2023 v Ostravském muzeu. Výstava představuje dílo známého slezského kreslíře, grafika, rytce i kartografa Friedricha Bernarda Wernera (1690–1776) Scenographia Urbium Silesiae. Z jedenácti grafických tabulí bylo vybráno 19 měst nacházejících se na území Horního Slezska.

Cílem projektu je srovnání měst na Wernerových rytinách s jejich současnou podobou. Výsledkem jsou dvě výstavy. Venkovní ukazuje kopie všech 11 skvostných tabulí nazvaných Scenographia Urbium Silesiae, vnitřní část už samotná vybraná města a dochované historické památky, které mohl Werner ve svém díle zobrazit.

Grafické tabule s názvem Scenographia Urbium Silesiae jsou v 84 obrázcích vyobrazena panoramata (veduty) 77 slezských měst. Dílo vytvořil kolem roku 1737 Friedrich Bernard Werner – grafik, kreslíř, ale taky topograf a zeměměřič. Mnohá města mají svoji Wernerovu vedutu, ale soubor všech 11 tabulí ve sbírkách Ostravského muzea je unikátní.

Jelikož většina ze 77 vyobrazených měst je na polské straně Slezska. Pracovníci muzea se domluvili na spolupráci s polským partnerem – Muzeem v Ratiboři (Muzeum w Raciborzu) a vznikl projekt Slezská města včera i dneska / Śląskie miasta wczoraj i dziś.

Výsledkem spolupráce je výstava představující stavby z Wernerova grafického vyobrazení, které ve městech zbyly. Výstava má dvě části – venkovní (kopie 11 unikátních tabulí Scenographia Urbium Silesiae se všemi vyobrazenými městy) a vnitřní, která se představí v muzeích 19 vybraných měst na obou stranách hranice.

K projektu je připraven i samostatný web slezskamesta.eu s on-line katalogem výstavy a fotografiemi, které se nevešly na výstavní panely.

Na výstavě se lze seznámit s těmito městy na polské straně: Cieszyn, Glogówek, Glubczyce, Glucholazy, Kiedzerzyn-Koźle, Krapkowice, Nysa, Opole, Paczków, Prudnik, Raciborz. A na české pak: Andělská Hora, Bruntál, Javorník, Karviná, Krnov, Opava, Osoblaha, Zlaté Hory.

Další informace také na stránkách muzea

(hav)

Příbuzné články