Sebeironický kabaret Návrat mistrů zábavy znovuožije

U příležitosti konání výstavy Přirození (1989–1992) / Ostravští divocí, která je k vidění v ostravském Domě umění, se zde uskuteční ojedinělé představení legendárního kabaretu Návrat mistrů zábavy. Netradiční pásmo, které se svými přáteli připravil ostravský umělec Jiří Surůvka, se bude konat ve středu 21. prosince 2022 od 17 hodin. Vstup je volný.

Původní kabaret Návrat mistrů zábavy vznikl už v roce 1988 ze skupiny Vzhůru do dolů. Na živelných vystoupeních se podíleli Jiří Surůvka, Dušan Baran, Miroslav Chudej, Ivo Kaleta, Petr Lysáček, Karla Petrošová, Petra a Zuzana Sasínovy, Gabriela Wilčková, Marek Pražák, Yvetta Ellerová, Dita Eibenová a řada dalších osobností ostravské hudební, literární a výtvarné scény. Kabaret a performance byl také součástí akce při rozpuštění skupiny Přirození v roce 1992.

Jiří Surůvka před časem o kabaretu uvedl: „Jeho zdroje a impulzy vycházejí z doby normalizace, kdy jsme s Jiřím Dvořáčkem, Ivo Kaletou, Miroslavem Chudejem, Markem Pražákem a celou řadou dalších protagonistů kabaretu, dospívali. Černý humor, ironie a sebeironie scének a skečů čerpaly z tendenčních válečných filmů, zideologizovaných a demagogických estrád komunizmu, hudební popkultury sedmdesátých a osmdesátých let. V podstatě jde i o bizarní panoptikum těžící z tělesných a hereckých (i pěveckých) nedokonalostí hlavních aktérů, kteří se inspirovali obskurní estetickou disfunkčností svých předloh jako byli: oni sami, Stalin, Hitler, Lenin, Miki Volek, Gary Glitter, skupiny Olympic a Katapult, české divadlo, česká estráda a pop music, vlastní rodiče, čeští historici umění, básníci a celá řada dalších; jist si nemohl být nikdo ani v hrobě, že nebude fatálně zesměšněn a potupen.“

O výstavě jsme informovali zde.

(hav, foto: gvuo.cz)

Příbuzné články