Poetické rodinné představení vás zavede třeba do Himaláje

Superakční babička se už v neděli 22. ledna 2023 vydá za dobrodružstvím v ostravském komorním Divadle „12“. Činohra Národního divadla moravskoslezského připravuje adaptaci úspěšné knížky Aleny Kastnerové O líné babičce. V hlavní roli diváci uvidí oblíbenou herečku Annu Cónovou. Podle divadelníků je inscenace určena dětem od šesti do 106 let.

Pro jeviště komorního Divadla „12“ upravila dobrodružný příběh Daniela Jirmanová a režie se ujal její manžel Tomáš, který je v Ostravě znám jako herec a příležitostný režisér.

„Tu knížku napsala dcera mého bývalého kolegy, herce Jiřího Rajského (vlastním jménem Kastner), se kterým jsem hrál v Šumperku, a ji jsem znal jako mrňavou holku, takže k tomu mám takový nostalgický vztah. A taky bych chtěl zkrotit prostor ‚Dvanáctky‘. Pro mě je to zatím taková malá tmavá škatule, a tak mi přijde jako výzva oživit ji příběhem o babičce, který se odehrává na mnoha místech, vměstnat do toho malého prostoru Himálaj a lítat tam balonem,“ odkrývá něco z děje Tomáš Jirman.

Kniha O líné babičce vypráví o tom, jak čerstvá seniorka odmítne pouhou babičkovskou hlídací roli a začne si plnit své životní sny – systematicky jeden po druhém. Vydá se zdolat osmitisícovku, proletí se balonem, zkusí řídit nejrychlejší auto na světě… Užije si při tom spoustu radosti i adrenalinu a potká zajímavé lidí (a taky podivné bytosti).

S návrhem vytvořit scénu a kostýmy oslovili Jirmanovi Marka Zákosteleckého, s nímž Daniela už dříve spolupracovala v Divadle loutek Ostrava. „Markovo výtvarné vidění je loutkářské. Na téhle inscenaci se může scénograf ‚vyřádit‘, odehrává se totiž postupně v několika úplně odlišných prostředích a každé je třeba přesně, ale jednoduše vystihnout,“ říká Daniela Jirmanová.

„Tvoříme jednoduchými obrazovými prostředky velkou imaginaci“, doplňuje Tomáš Jirman. Marek Zákostelecký připravil pro děti také speciální list do tištěného programu k inscenaci – bude hravý a plný úkolů a výzev! Videoprojekce pro inscenaci jsou dílem Romana Mrázka. O hudbu se postaral další člen souboru činohry NDM Jiří Sedláček. Jejím interpretem na jevišti bude – spolu s herci – David Schreiber (jeho postava se jmenuje Orchestr). Předvede nejen svůj talent muzikantský, ale též ruchařský.

Další informace o této nevšední inscenaci najdete na www.ndm.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: ndm.cz)

Příbuzné články