V Dolních Vítkovicích vzniká nová galerie současného umění

Otevření nové ostravské galerie zaměřené na současné výtvarné umění se chystá v Dolní oblasti Vítkovice. Ponese název Galerie GDM Contemporary a její první vernisáž se uskuteční už ve středu 22. února 2023 v 18 hodin v Dolní oblasti Vítkovice poblíž bývalého Dolu Hlubina. Výstava je pojmenována Relatives (Příbuzní) jako odkaz na vzájemné, velmi blízké sociální vazby mezi vystavujícími autory, kteří jsou dlouhodobě úzce spjati s aktivitami GDM.

Mezi vystavujícími najdete jména středoevropských umělců: Pavel Forman (CZE), Viktor Frešo (SVK), MK Kaehne (DEU), Robert Kuśmirowski (POL), Marek Kvetan (SVK), Marek Schovánek (CZE), Elena Steiner (AUT), Jiří Surůvka (CZE). Kurátorem výstavy je Tomáš Koudela. Výstava bude přístupna až do 1. dubna 2023 od středy do soboty, vždy od 15 do 18 hodin.

Galerie GDM Contemporary se charakterizuje jako platformá pro prezentaci, prodej a komerční zhodnocení současného výtvarného umění s primárním zaměřením na středoevropský prostor, výběrově také na další oblasti (USA, Kanada, Japonsko).

Galerie GDM Contemporary volně navazuje na výstavní projekty realizované na Dole Michal v Ostravě a na externí výstavní projekty, které iniciátoři otevření galerie GDM Contemporary realizovali v jiných tuzemských a zahraničních institucích v letech 2017 až 2022. Po ukončení spolupráce s Dolem Michal se tyto aktivity přesouvají do nového prostoru v Dolní oblasti Vítkovice. Mění se institucionální schéma – GDM Contemporary se stává soukromou galerií.

Aktivity galerie můžete sledovat například na Facebooku.

(hav)

Příbuzné články