Undergroundové odpoledne v ostravském Domě umění

Koncert členů legendární kapely The Plastic People of the Universe či přednáška Františka Stárka Čuňase se chystá na středu 1. března 2023 v ostravském Domě umění. Akce se koná v rámci aktuální výstavy fotografií Rudo Prekopa nazvané Underground / Lidský portrét, která je v Domě umění k vidění ještě do 12. března.

A právě komentovanou prohlídkou výstavy celé undergroundově laděné odpoledne v 17 hodin začne. Rudo Prekop promluví o událostech vzniku projektu, o jeho kontextu, obsahu a formě. Již dříve ke své práci uvedl: „V roce 2014 jsem začal pracovat na projektu fotografování portrétů osobností z neoficiální kulturní sféry, ze subkultury, z undergroundu. Uvědomil jsem si, že je nejvyšší čas začít systematicky koncepčně obrazově zaznamenávat toto jedinečné a touto dobou již bohužel odcházející společenství lidí. Jedná se o jakýsi obrazový genofond. O nestylizované studiové portréty lidsky výjimečných osobností a jejich konfrontaci se starší i mladší rodovou linií.“

Akce pak bude pokračovat od přibližně 17.50 hodin projekcí a přednáškou Františka Stárka Čuňase. Ten podle pořadatelů rozpohybuje statické portréty na projekci unikátních dobových dokumentů, které nepochybně doplní i o autentické historky z natáčení.

Následovat pak bude od 19 hodin přibližně půlhodinový koncert členů skupiny The Plastic People of the Universe. Jediní dva dodnes společně veřejně vystupující členové kapely Jiří „Kába“ Kabeš (viola, theremin a vokál) a Joe Karafiát (kytara a vokál) představí v samostatném hudebním bloku ukázky z legendárního repertoáru Plastiků.

Připomeňme, že v Československu v dobách normalizace byli za underground označováni umělci, kteří kvůli politickému pronásledování nemohli svobodně tvořit a šířit své dílo. Umělci tvořili buď bez publika a čtenářů (tzv. do šuplíku) nebo se museli spoléhat na ilegální šíření svých děl (knihy, jednotlivé básně, nahrávky...) formou samizdatu. Některá díla byla vydána v zahraničí, např. nahrávky skupiny The Plastic People of the Universe. Undergroundová hudební představení byla ztížena nebo zakázána. Hudební vystoupení neschválených (či přímo zakázaných) interpretů se konala buď na méně exponovaných místech, kde nebyla tolik na očích (např. ve vesnické hospodě), nebo v soukromých domech. Koncerty bývaly často maskovány jako soukromá oslava pro zvané (např. svatba I. M. Jirouse) nebo se konaly tajně. Důvodem utajování byla obava z perzekuce organizátorů, účinkujících a návštěvníků. Za pořádání a návštěvu undergroundových koncertů hrozilo bití, vyhození z práce či ze školy, vězení, vyvlastnění domu apod.

Další informace o akci najdete na www.gvuo.cz.

(hav, foto z výstavy: gvuo.cz)

Příbuzné články