Komorní scéna Aréna plná novinek

Ostravská Komorní scéna Aréna připravila na březen 2023 hned dvě nové divadelní inscenace. Před pár dny měla v Komůrce, což je alternativní hrací prostor, premiéru divadelní adaptace známé prózy nazvané U snědeného krámu. A připravuje se také premiéra inscenace slavné hry Patricka Marbera Na dotek.

Komůrka je divadelní sál pro 50 diváků, který slouží především jako divadelní zkušebna. Režisér Josef Doležal zde na začátku března připravil divadelní adaptaci významného naturalistického románu U snědeného krámu Ignáta Herrmanna. V čem ovšem tkví síla bezmála půldruhého století starého románu, aby poprvé ožil na divadelních prknech právě v roce 2023? „Je to příběh malého podnikatele, který se rozhodne žít poctivý život ve světě plném sviní. V tom je Herrmannův román přinejmenším stejně tak sdílný právě dnes, jako v době svého vzniku. Ne-li ještě víc,” doplňuje k výběru titulu režisér Doležal.

Hlavním hrdinou románu je důvěřivý a až příliš slušný kupec Martin Žemla, jehož největším snem je mít krám, kam se budou lidé rádi vracet, protože ho povede konečně poctivý kupec. Pořídí tam pravou brazilskou kávu, kterou nikdo nebude ředit cikorkou a dubovou kůrou, jak to do něj celá léta vtloukali v učení. Jeho zákazníci si budou pochvalovat prvotřídní zboží a především majitele, kterého si pro jeho laskavost a noblesu nejen oblíbí, ale přímo zamilují. A snad tam potká i pravou lásku… Jenže může se takový sen splnit?

Inscenace sama o sobě není ryze tragickým příběhem neúspěšného kupce, naopak jeho příběh sleduje optikou groteskního nadhledu.

Druhou březnovou premiérou v Aréně bude 18. března 2023 slavná hra Patricka Marbera Na dotek (Closer), která v době svého prvního uvedení před 25 lety vzbudila pohoršení jak svým námětem, tak místy dost vulgárním jazykem. A přesto tato hra dobyla celý svět, dočkala se kultovního filmového zpracování a dostala od recenzentů výstižný podtitul „sex, lži a internet“.

Zachycuje totiž osudy milostného čtyřúhelníku, který tvoří dermatolog Larry, spisovatel Dan, striptérka Alice a fotografka Anna. Sama promiskuita není zas až tak objevná, Marberova hra se ovšem ptá, co je za onou neukotveností a střídáním partnerů. Hledáme tu pravou / toho pravého? Nebo spíš sami nevíme, co vlastně hledáme? Anebo koho? A najdeme sami sebe právě ve striptýzovém klubu?

Ve striptýzovém klubu, kde pracuje jedna z postav, se lidé svlékají a všemožně vzrušují, ale je zakázáno, aby se vzájemně dotýkali… ale právě dotek nás spojí s milovanou bytostí. Dotek, který není součástí sexuálního aktu. Dotek, který nás sblíží. Dotek, který z „já“ a „já“ udělá „my“. Ve striptýzovém klubu totiž lásku nenajdeme, jenom sex. Tahle metafora dokonale vystihuje citovou vyprahlost světa, ve kterém žijeme. Obdobně posmutněle a směšně působí i erotický chat, kterého se účastní Dan a Larry.

„Úspěšné čtvrtstoletí, které tato hra zažila na světových divadelních scénách, nás inspirovalo k tomu, abychom si položili zásadní otázku, zda jsou akce ve stylu pokus-omyl výsadou pouze ‚nevyzrálých -cátníků’, nebo nás provázejí po celý život. Jednou se totiž může stát, že máme už jen tu poslední šanci a pak už budeme blízcí jen sami sobě. A o té poslední šanci také bude naše inscenace,“ doplňuje dramaturg divadla Tomáš Vůjtek.

V režii Jana Holce se představí Zuzana Truplová jakožto Alice, Vojtěch Lipina coby Dan, Renáta Klemensová jako Anna a Josef Kaluža v roli Larryho. Autorem scény a kostýmů je Ján Tereba a hudbu k inscenací skládá Ivan Acher.

Chystá se i veřejná generálka na 17. března 2023 od 11 hodin. Všechny informace najdete na stránkách divadloarena.cz.

(hav na základě tiskové zprávy, foto: divadloarena.cz)

Příbuzné články