Ostrava se opět stane centrem nejen evropského loutkářství

Jsou to téměř 4 roky, co se v Ostravě naposledy konal Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse. Po vynucené covidové pauze se v roce 2023 festival vrací a nabídne divákům produkce loutkových divadel z celého světa.

Spectaculo Interesse je jeden z největších tuzemských loutkářských festivalů. Pořadatelem přehlídky je od roku 1995 Divadlo loutek Ostrava a v roce 2023 se uskuteční jeho 14. ročník. Dramaturgie festivalu byla vždy zaměřena především na výrazné produkce loutkového a alternativního divadla, které vznikly v období posledních dvou let od konání festivalu a ve kterých se pracuje s loutkou či principy loutkového divadla. S ohledem na to, že v roce 2021 festival neproběhl, rozhodla se tentokrát dramaturgická rada festivalu dát příležitost projektům, které vznikly v čase od roku 2019, tedy v posledních 5 letech.

Letošní ročník festivalu Spectuculo Interesse se uskuteční od 1. do 6. října 2023. Koná se pod záštitou ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy, náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Lukáše Curyla a náměstkyně primátora statutárního města Ostravy Mgr. Andrey Hoffmannové, Ph.D.

Ostrava se v posledních letech rozvíjí a snažíme se ve městě vytvářet nové příležitosti i možnosti. Zajímají nás nejnovější trendy ve všech oborech a ani dění v kultuře není výjimkou, proto jsme rádi podpořili Mezinárodní loutkářský festival Spectaculo interesse. Festival totiž nabídne festivalovému publiku i odborné veřejnosti přehlídku toho nejzajímavějšího, co v daném oboru v poslední době vzniklo. Je mi ctí, že budeme hostit soubory z celého světa a těším se na produkce, které se v Ostravě objeví. Jsem ráda, že Ostrava se opět stane centrem nejen českého, ale rovnou světového loutkářství.,“ uvedla náměstkyně Andrea Hoffmannová

Program festivalu je rozdělen do dvou částí: hlavní (soutěžní) a doprovodné (nesoutěžní).

Doprovodný program doplňuje program hlavní, navazuje na něj a pomáhá dotvářet představu o tom, co se aktuálně v oblasti loutkového divadla děje. V minulých ročnících tak Ostravu opanovaly loutkové průvody, obrovské pohyblivé loutky Dundu nebo vyrostlo v centru města na Černé louce divadelní šapitó.

V rámci letošního se na festivalových scénách odehraje přibližně 25 představení.

Do užšího výběru dramaturgické rady se zatím dostaly soubory z Kanady, Belgie, Litvy, Francie a například Slovinska. Z českých souborů pak Naivní divadlo Liberec, plzeňská Divadlo Alfa nebo královehradecké Divadlo Drak a brněnské Divadlo Radost. V celé dramaturgii festivalu se pak objevuje téma hranic. A to hranic jak uměleckých, tak těch reálných.

Mezi nejzajímavější inscenace letošního Spectacula Interesse bude bezesporu patřit představení 360° Virtual Puppetry, které odehraje Puppentheatre Zwickau z Německa. Diváci dostanou na představení speciální brýle podporující virtuální realitu, opustí díky nim jakoukoli dosud známou perspektivu v loutkovém divadle a ocitnou se ve světě virtuální reality. Představemí klade otázku, kde jsou hranice loutkového divadla, potažmo divadla vůbec.

Také další tituly na programu festivalu zkoumají téma hranic: belgická compagnie Mossoux-Bonté přiveze taneční představení. Jejich představení ruší hranice mezi loutkou a tanečníkem. Divák často v průběhu představení netuší, kde je tělo loutky a tělo tanečníka. Slovinské Loutkovo Gledališce Ljubljana zase přiveze objektově-hudební kabaret na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena Statečný cínový vojáček. Představení se jmenuje Dark Room (česky Temná Komora). Celý příběh inspirovaný známou pohádkou se odehrává v temné komoře při vyvolávání fotografií. Loutkáři hrají s objekty a předměty, které jsou při této činnosti běžné (rámy, vaničky na chemikálie, zvětšovák…). Inscenace je ve svižném hudebním rytmu a objevují se v ní rockové písničky. Další hranice překročí příjezd divadla z ukrajinského Ivanofrankivska. To se potýká s hranicemi jinými, a to s těmi zcela reálnými. Ukrajinští divadelníci řeší aktuálně otázku toho, jak vůbec odehrát představení, když kvůli válečnému konfliktu nesmí muži ze souboru opustit svou zemi a překročit státní hranice.

Dramaturgie festivalu během 14. ročníku posílí také doprovodnou linii, která se rozroste o tematické diskuse.

I ty si budou pohrávat s tématem hranic – diskutovat se bude o stavu a hranicích současného loutkářství i jiných témata. Důležitá bude v rámci doprovodné linie letošního ročníku festivalu také studentská sekce. Divadlo loutek oslovilo ke spolupráci umělecké školy ze švýcarského Verchio, pražskou Damu a také například z Charkova, Wroclavi, Berlína nebo Kyjeva. V doprovodném programu festivalu se ale objeví také filmové projekce nebo koncerty.  

(sd, Zdroj: TZ Divadlo loutek Ostrava)

Příbuzné články