Divadelní Dream Factory Ostrava nabídne i pozoruhodné studentské inscenace

Ostravský divadelní festival Dream Factory nabídne během deseti dní od 25. května do 3. června 2023 desítky divadelních představení nejlepších českých, ale i třeba slovenských divadelních souborů. Závěr festivalu bude však patřit studentům divadelních škol. Potěšitelnou zprávou je, že na jejich představení bude vstup zdarma, popřípadě s rezervačním poplatkem.

Festivalová linie nazvaná Student Factory byla součástí festivalu Dream Factory Ostrava poprvé loni. Jelikož se setkala s pozitivními ohlasy, budou studentská představení k vidění v Ostravě i letos. Pořadatelé na svých stránkách k tomu píší, že tato část bude zahájena symbolicky ve čtvrtek na den dětí, kdy soutěžní klání otevře brněnská inscenace ateliéru činoherního herectví Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění Skici o nervózní planetě.

Bezprostředně na ně navážou jejich kolegové z ateliéru fyzického divadla kompozicí dvou klauzur Human Being, Letokruhy. Páteční soutěžní příspěvek zajistí katedra činoherního divadla pražské Divadelní fakulty Akademie múzických umění, která vysílá inscenaci Perplex. Sobotní odpoledne bude patřit studentům katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU a jich loutkovému představení pro děti i dospělé Ř.I.P. a zakončení Student Factory obstará delegace z Akademie umění z Banské Bystrice, která zahraje představení La musica.

Těchto šest představení bude soutěžit o ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon a za nejlepší inscenaci přehlídky, která tvůrcům garantuje zařazení jejích další inscenace do hlavního programu festivalu v následujícím roce.

K tomu všemu budou připravené navíc dvě inspirativní nesoutěžní představení, která do Ostravy přijedou z maďarské Budapešti a z polských Katovic. Představení herecké školy Slezského divadla Patoformy se odehraje ve čtvrtek od 20.30 hodn a v pátek ve stejný čas můžete navštívit God, home, kitchen nezávislé odnože budapešťské vysoké školy FreeSZFE.

Všechna soutěžní představení bude posuzovat odborná porota složená ze zástupců divadel z Ostravy a z Opavy, a to ve složení Tereza Agelová (Divadlo loutek Ostrava), Peter Galdík (Divadlo Petra Bezruče), Miroslava Geogievová (Studio G), Jiří Seydler (Slezské divadlo Opava), Tomáš Vůjtek (Komorní scéna Aréna), David Vyhnánek (Divadlo Mír) a Norbert Závodský (Národní divadlo moravskoslezské).

"Na všechna představení je vstup zdarma, kapacita je ovšem vzhledem ke komorním sálům dost omezená, a tak doporučujeme si místa raději předem rezervovat. Rezervační poplatek na všechna představení Student Factory činí 70 Kč," vzkazují pořadatelé.

Podrobnosti najdete na www.dfov.cz.

(hav, foto: dfov.cz)

Příbuzné články