Festival Slezská lilie nabídne tři dny s křesťanskou tematikou

Na různých místech Ostravy se bude konat od pátku 9. do neděle 11. června 2023 kulturní křesťanský festival Slezská lilie. Představí se mimo jiné Bára Basiková, Ondřej Ruml nebo třeba indický kněz James Manjackal. Program bude ale daleko bohatší, zahrnuje například i benefici Nadační fond dětské onkologie Krtek. Vstup na akci bude volný.

Podle pořadatelů bude mít Slezská lilie i v tomto ročníku tři výrazné programové proudy: hudební, od známých jmen jako Bára Basiková či Ondřej Ruml až k Missa brevis. Dále duchovní, ve kterém bude mít své místo i duchovní obnova s indickým knězem Jamesem Manjackalem, a benefiční, kdy vybrané finance zamíří do brněnského Nadačního fondu dětské onkologie Krtek.

Tři dny od pátku 9. do neděle 11. června se odehrají na třech místech – před katedrálou Božského Spasitele v centru Ostravy, v Ostravar Aréně a za kostelem sv. Antonína z Padovy v Ostravě-Kunčičkách. Páteční Večer nadějí využije výborné akustiky prostoru před katedrálou a na scéně vystoupí od 20 hodin jedna z nejznámějších českých zpěvaček Bára Basiková s Blue cimbálem. S pop-rockovou kapelou, kde kytary nahradil první electro-cimbal, zazní její skladby, lidové písně, ale i známé světové hity ve zcela jedinečném zvuku. Vystřídá ji zpěvák, jehož velkou inspirací je Bobby McFerrin – Ondřej Ruml se zábavným hudebním vystoupení s prvky stand-up comedy.

V sobotní Noci lilie bude pódium před hlavním chrámem diecéze patřit od 19.30 nejdříve křesťanské skupině Lévi. Po ní pod hvězdným nebem zazní Missa brevis neboli krátká mše, společně s Ave verum corpus a Jubilate Deo. Jedná se o duchovní skladby Zdeňka Krále v podání ansámblu Musica da camera Brno se sólisty Lenkou Cafourkovou a Kubou Kubínem, pod vedením Martina Franzeho. Budou je provázet slovem P. Marián Pospěcha a vizualizací Štěpán Josef Lankočí.

Na nedělní Den andělů se festival přesune za kostel sv. Antonína z Padovy. Bude zde od 9.30 hodin pokračovat duchovní obnova s otcem Manjackalem. A poté ještě vystoupí křesťanská kapela Lift Up.

Festival má vždy také výraznou duchovní stopu, tentokrát bude výraznější v čase. Pátečním i sobotním hudebním vystoupení předchází celodenní duchovní obnova, která vyvrcholí v neděli během dopoledne. Organizátoři navázali spolupráci s nadačním fondem Credo a v Ostravar Aréně bude sloužit indický kněz P. James Manjackal. „Obě aktivity jsme plánovali tak, aby se nepřekrývaly, ale časově a myšlenkově doplňovaly,“ uvádí za tým Slezské lilie Martin Menšík.

Součástí duchovní obnovy bude mše svatá, adorace, modlitba chvál a proslovy otce Jamese. Také bude možnost přijetí svátosti smíření. Na první dva dny duchovní obnovy v Ostravar Aréně je registrace předem vyžadována. Třetí den v Ostravě-Kunčičkách je volně přístupný. Přihlásit se lze na www.otecjames.cz.

Podrobnosti o akci najdete na stránkách festivalu slezskalilie.cz.

(hav, foto Báry Basikové: slezskalilie.cz)

Příbuzné články