Rybaření na feeder

Zkušeným rybářům jistě rybaření na feeder nemusíme představovat. Přesto si v dnešním článku přijdou na své nejen začínající, ale i ostřílení rybáři. V čem spočívá technika rybaření na feeder a jaké potřebujete vybavení? Nahoďte udičku pro jedinečné úlovky!

Přibližme si techniku rybaření na feeder

Metoda rybaření na feeder má své kořeny v Anglii a přináší neobyčejný zážitek u vody. Tato technika spočívá v tom, že se na feeder prut ukotví závaží a nechá se klesnout na dno. Neuniknou vám ani jemné záběry, neboť součástí prutu jsou ohebné signalizační špičky. Nemusíte tak mít žádné signalizační zařízení. S prutem na feeder obvykle obdržíte i další tři koncové špičky pro různé typy vod a do rozmanitého počasí. Nejohebnější špičky využijete v klidných vodách. Touto metodou chytíte ryby, které se drží u dna. Těšit se můžete nejen na kapry, ale i cejny, candáty, perlíny a amury.

Feeder rybaření není jen o prutu – co dalšího potřebujete?

Jak jsme již nastínili, na rybaření technikou feeder potřebujete prut se signalizační špičkou. Feederové pruty zakoupíte s různou vrhací zátěží od 12 do 40 g (pickery), do 70 g (light), od 80 do 100 g (medium) a nad 100 g (extra heavy). Kromě prutu se neobejdete bez kvalitního navijáku, vlasce, podběrákové tyče, podběrákové hlavy, feederového nástavce na podpěru prutu, háčků, feederových krmítek, obratlíků, gumových korálků nebo karabinek. Nezapomeňte si k vodě přibalit nástrahy, vnadící směs (ideálně červy) a nepromokavé oblečení.

Vyrážíme na lov!

Již vlastníte potřebné vybavení a chystáte se na ryby? Najděte si útulné místo u vody a nahazujte na stejné místo. Výsledkem budete překvapeni, návnada v blízkosti háčku přivábí ryby a vaše úlovky budou kapitální. Dejte si záležet s přípravou vnadící směsi. Při míchání směsi buďte opatrní s množstvím vody, aby krmení nebylo lepivé. Na samotný lov nepoužívejte velké háčky ani silné návazce – dejte přednost jemné sestavě. Možná jako začátečník nepoznáte záběry ryb. Napoví vám soustavné chvění špičky nebo její plynulé ohnutí. Nahazujte podle potřeby každých 5 až 10 minut, dokud se nějaká ryba nechytne.

Zarybařte si v blízkosti břehů!

Feeder rybaření je zábavné, plné adrenalinu a ulovíte ryby i metr od svého stanoviště. Nevěříte? Není nad osobní zkušenost. Nahoďte prut v blízkosti převislých větví či v místech, kde tušíte nerovnosti dna. Právě v těchto oblastech se ryby ukrývají a hledají potravu. Při takovém rybaření uplatníte krmítko o váze do 30 g a prut kolem 3 m, který je opatřen navijákem s přesnou brzdou. Nahazujte nejlépe každých 15 až 30 minut. Uvidíte, že svou první trofejní rybu ulovíte pár metrů od břehu, kde byste to nečekali.

Vyvarujte se chyb

  • Zejména začátečníci metody feeder se dopouštějí několika základních chyb. O jaké se jedná?
  • Posunují krmítko a sníží koncentraci návnady na jednom místě.
  • Ponechávají příliš dlouhý návazec, a tím ztratí část záběrů. Optimální je návazec kolem 10 až 15 cm.
  • Provádějí příliš silné záseky a utrhnou návazec nebo poraní rybu háčkem. V tomto případě doporučujeme zasekávat jemně nebo vůbec.
  • Používají příliš slabý návazec a velký háček.

Dejte si na tyto chyby pozor a raději si nechte od odborníků poradit, jaké rybářské náčiní pro vás bude optimální.

Feeder rybaření je o zkušenostech. Přečtěte si články o této metodě, projděte si nabídky e-shopů s feeder vybavením a vstupte do diskusí vášnivých rybářů. Uvidíte, že si tuto metodu zamilujete bez ohledu na věk!