Předvolební debata na téma kvalita života

Další debata se zástupci stran a hnutí kandidujícími do zastupitelstva Moravskoslezského kraje je připravena na úterý 22. září od 18 hodin v ostravském Centru PANT. Tématem je tentokrát kvalita života, tedy konkrétně zdraví, sociální péče, bydlení, bezpečnost, kultura, veřejný prostor, sociální problémy. Vstup na akci je volný. Níže jsou uvedeny anotace jednotlivých bloků:

Jak má kraj zajistit dostupnost kvalitních služeb?
Jak se co nejlépe připravit na proměnu demografické struktury obyvatelstva vlivem stárnutí? Jak nejlépe zajistit dostupnost a kvalitu zdravotní péče? Jak nejlépe zajistit dostupnost a kvalitu sociální péče? Jak nejlépe zajistit bezpečnost obyvatel a ochranu před krizovými situacemi? Jak zajistit rychlé, komfortní a dostupné dopravní spojení i mezi odlehlejšími částmi kraje?

Jak příjemně se bydlí v kraji? Proč končí na chvostech žebříčků srovnání?
Jak vypovídá cena bydlení ve městech a v různých jiných částech kraje o kvalitě života? Máme dost kvalitního bydlení? Jak pečovat o kvalitní veřejný prostor?

Má kraj podporovat masovou nebo kvalitní a výjimečnou kulturu a jak?
Jak podporovat výjimečné kulturní počiny? Jak podporovat umělce a aktivní lidi? Je důležitější investovat do živé kultury, spolkového a komunitního života nebo opravy budov (kostelů, galerií, kulturních domů)? Měl by kraj aktivněji podporovat vzdělávání k hodnotám jako je občanská společnost, demokracie, svoboda a ke kritickému myšlení a schopnosti pracovat s informacemi a dezinformacemi?

Jak moc je kraj zatížen sociálními problémy a jak by je měl řešit?
Jak řešit sociální problémy a jejich příčiny? Rozsah exekucí (systémové nastavení), vnímání míry kriminality (pocity vs data), chudobu (matky samoživitelky, senioři, děti), sociálně vyloučené lokality apod. (hav)