Moravskoslezsko pro 21. století aneb setkání lídrů

Závěrečná debata se zástupci stran a hnutí kandidujícími do zastupitelstva Moravskoslezského kraje je připravena na úterý 29. září od 17 hodin v Domě kultury města Ostravy. Na programu je setkání lídrů a tématem jsou mimo jiné vize pro Moravskoslezský kraj. Vstup na akci je volný. Níže jsou uvedeny anotace jednotlivých bloků:

Jak jsme zvládáme COVID-19 a co nás ještě čeká?

Jak zvládat neočekávané situace typu COVID-19? Co funguje a co nefunguje?
Namátkově k reflexi letošního jara a léta - domácí šití roušek, přetížení lékaři, přetížená hygienická stanice, nejednotné informace, korekce dat, rizikové OKD, pendleři, dopady na kulturu, přestřelky na sociálních sítích. Jaké investice a jaké výdaje z krajského rozpočtu omezil COVID-19? Proč a jaké to bude mít dopady?

Kam chcete nasměřovat kraj do budoucna? Jakou by měl mít image?
Jakou image, strukturu ekonomiky a jaké zaměření by měl mít kraj v horizontu deseti, dvaceti let? Jaké strategické investice by měly nejvíce ovlivňovat podobu kraje a jak by to mělo ovlivnit bohatství a kvalitu života jeho obyvatel? Jak naše regionální ekonomika pořád ještě z velké části závislá na těžkém a strojírenském průmyslu zvládne v krátkodobém a delším horizontu dopady výskytu COVID-19, očekávaný útlum těžby uhlí a výrazný odklon evropských ekonomik od fosilních paliv (např. v automobilovém průmyslu)? Kam ji nasměrovat? Kdy budeme mít v Ostravě významnou státní instituci? Jak jinak posílit postavení kraje v Česku (Praze), v Bruselu a ve světě? Kde a proč? Proč u řady lidí v kraji zůstává přesvědčení, že se o nás bez nás rozhoduje v Praze a ještě k tomu blbě? :) Jaké jsou podle Vás nejvíce kontroverzní plánované krajské investice?

Jaká je politická kultura v kraji?
Jak budete spolupracovat? Jak a s kým ze strany potenciálních koaličních a opozičních partnerů budete po volbách nejvíce spolupracovat a na čem? Jaké priority máte společné, v jakých se diametrálně lišíte? Které priority podle Vás Vaši potenciální koaliční partneři nejvíce zanedbávají?

Akci organizuje ostravské Centrum PANT.(hav)