V Ostravě vznikla monumentální nástěnná malba umělce M-CITY

SKOK – název muralartové malby, kterou v Ostravě po dobu jednoho týdne realizoval světoznámý polský umělec Mariusz M-CITY Waras. Ve spolupráci s kurátorkou Alexandrou Krolikovou vytvořili návrh malby, která zdobí slepou fasádu domu č. p. 45 v proluce na ulici Nádražní v Ostravě. Monumentální malba rozměru 18,4 x 11,2 metrů zobrazuje koně, jako historický symbol města, a části ostravských budov. Je to alegorie, metafora a estetika urbanismu, zaměřená na unikátnost Ostravy a její příběhy. Tato malba otevírá debatu nad pořádáním pravidelných muralartových akcí ve městě. Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Vizuální estetikou veřejného prostoru se Ostrava zabývá také v rámci projektu Ostrava 360°, který řeší problematiku reklamního smogu a poukazuje tak i na jiné možné dočasné využití volné plochy, která nemusí být vždy jen nosičem reklamního sdělení. V úterý 29. 9. od 17.00 hodin proběhne slavnostní dokončení malby. V následujícím týdnu bude zveřejněno časosběrné video mapující celý proces tvorby.

Mariusz M-CITY Waras (Gdyně, 1978)
Polský streetartista, grafik, ilustrátor, kurátor současného umění. Absolvent grafického oddělení Akademie výtvarných umění v Gdaňsku. Od roku 2015 působí jako profesor na Fakultě malířství a nových médií na Akademii umění ve Štětíně, kde provozuje vlastní malířské studio street artu. Přestože se věnuje také figurální tematice, jeho oblíbeným tématem jsou fascinující pohledy na město z ptačí perspektivy. Je typický precizní monumentální kresbou, černobílým koloritem a výrazně grafickou tvorbou svých prací. Maluje na zdi, plátna, auta, lodě. Vytváří instalace, navrhuje plakáty, ilustruje, v jeho arzenálu jsou šablony i samolepky. Díla od M-City lze vidět ve Varšavě, Berlíně, Paříži, Sao Paulu, Rio de Janeiru, Bolzanu, Londýně, Bogotě, Tokiu, Istanbulu, Melbourne, Tchaj-wanu a dalších světových metropolích.

Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od street artu či grafitti, které vznikají (z hlediska zákonů) jako ilegální aktivita, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby. Vizuální estetikou veřejného prostoru se Ostrava zabývá mimo jiné i v rámci projektu Ostrava 360°, který řeší problematiku reklamního smogu a poukazuje tak i na jiné možné dočasné využití volné plochy, která nemusí být vždy jen nosičem reklamního sdělení. Neznamená to, že každá volná plocha ve městě má být využita pro mural art, ale umělecká malba může být dočasným zlepšením situace a to například na slepých fasád v prolukách, které nemohou být ihned zastavěny.