Online debata s polským novinářem nejen o Rusku

Reportér, novinář a cestovatel Tomasz Grzywaczewski bude v rámci Polských dnů v Ostravě diskutovat v pondělí 2. listopadu od 19 hodin. Z důvodu epidemiologických opatření vlády proběhne debata bez diváků, můžete ji ale sledovat online na našem na Facebooku. Hovořit s ním bude Kateřina Huberová z Českého rozhlasu Ostrava.

Grzywaczewski se dlouhodobě zaměřuje na post-sovětský prostor. Zkoumal stopy po sibiřských gulazích, hledal potomky Poláků deportovaných do hlubin ruského impéria. Procestoval málo známá a často nebezpečná místa, která na oficiální politické mapě nenajdete: od Donbasu přes Abcházii až k Náhornímu Karabachu.

Pořadatelé dále uvádí, že Tomasz Grzywaczewski (nar. 1986) je reportér, spisovatel a analytik, který se specializuje na záležitosti střední a východní Evropy. Je autorem knih Hranice snů. O neuznávaných státech, Život a smrt na Cestě mrtvých a také Divokým východem. Dvakrát byl vyznamenán Cenou Mageliana pro autora nejlepší reportážní knihy, je laureátem Křišťálové karty polské reportáže v kategorii Cena čtenářů a byl nominován na Cenu Media Tory v kategorii ObserwaTOR (Pozorovatel). Stal se inspirátorem a spoluscenáristou celovečerního dokumentárního filmu Stíny impéria, laureátem tvůrčího stipendia ministra kultury a národního dědictví, členem prestižního amerického Explorers Club, stipendistou programu Russian Security Studies na Daniel Morgan Graduate School of National Security ve Washingtonu i inspirátorem mnoha reportérsko-cestovatelských projektů. Spolupracuje mj. s Foreign Policy a s Onet.pl. Byl zpravodajem z ozbrojených konfliktů v Donbasu, Kurdistánu a Náhorním Karabachu. Publikoval mj. v periodikách Gość Niedzielny, National Geographic Traveler, Do Rzeczy, Wprost, Podróże, Rzeczpospolita, Nowa Europa Wschodnia, Gazeta Polska a Kontynenty. Byl šéfredaktorem časopisu Koncept. Je také autorem vědeckých a analytických prací z oboru mezinárodního práva a mezinárodních vztahů.

O festivalu Polské dny v Ostravě se více můžete dozvědět zde: https://www.polske-dny.cz. (hav)