Dopisy, obrázky či vzkazy směřují k seniorům

Lidé v domovech seniorů těžce snášejí osamění, které jim přináší aktuální situace. Aby je trochu povzbudili a ukázali, že na ně někdo myslí, posílají jim studenti zapojení do projektu Hodinový vnuk Spolku Počteníčko dopisy a videopozdravy. Novou aktivitu nazvanou Mezičasy podporuje řada známých osobností.

Dopisy a pohlednice či například obrázky zvířat dostanou senioři každý týden. Přibližně minutový videopozdrav - „videovam“ zhruba jednou za dva týdny.
Kromě hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Vondráka projekt podporují také třeba zpěvačka Markéta Konvičková a herečka Kamila Janovičová. Ta natočila videopozdrav a k projektu sdělila: „Loni jsme s Hodinovými vnuky seniorům zpívali pod vánočním stromečkem, letos to asi nevyjde. Tak jsem jim alespoň poslala pozdrav a zazpívala písničku, při které hraju na ukulele. Naučila jsem se to během karantény a nouzového stavu. Snad to babičkám a dědečkům udělá radost.“

Mezičasy začaly minulý týden v Domově seniorů Slunečnice v Ostravě, v Domově seniorů Příbor a v Domově Jistoty v Bohumíně, pak se přidaly Domov Vítkov, a Centrum sociálních služeb Jih-Ostrava. Postupně se rozšiřují do dalších zařízení na severní Moravě a ve Slezsku i v dalších krajích. Zájem o dopisy pro seniory o projevilo také několik domovů z Prahy, Brna a Olomouckého kraje.

Na přípravě se podílejí studenti z Ostravy a Bohumína, ale zapojit se do Mezičasů mohou i další zájemci. Dospělí mohou psát, děti kreslit obrázky a poslat je Spolku Počteníčko emailem. „Dopisy nemusí být složité ani dlouhé. Někdo napíše, že má doma pejska nebo kočku, jiný třeba o tom, že rád chodí na hory nebo jakého má koníčka. Píšeme na kancelářský papír, formát A4, nejlépe tiskacími písmeny a fixem nebo zvýrazňovačem. Ke každému psaní pak přikládáme obrázek nebo omalovánku nebo třeba zábavný kvíz, který tvoříme. Chceme seniory rozptýlit a povzbudit, aby věděli, že nejsou sami,“ upřesnil Ivan Sekanina.

Děti i dospělí mohou dopisy nebo naskenované obrázky posílat na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Další info najdete také na http://www.hodinovyvnuk.cz/cs/index.php/pages/student-v-lese-2. (hav, tisková zpráva)