Člověk a robot jako téma na Noci vědců

Další Noc vědců se bude konat v pátek 27. listopadu 2020. Tentokrát se akce přesune do virtuálního prostoru, bude se konat online. Veškerý program a přednášky na téma Člověk a robot si příznivci vědy si tedy vychutnají z pohodlí domova u monitorů. Program je dostupný na https://www.nocvedcu.cz/program, na své si tradičně přijdou všechny věkové kategorie diváků. Začínat se bude vesměs kolem 17. hodiny a na mnohých místech bude program trvat až do půlnoci.

V České republice se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. V současnosti probíhá akce pod národní koordinací Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity v Ostravě.

Noc vědců oživuje v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Návštěvníci proplouvají laboratořemi, přednáškovými místnostmi, vybuchujícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Děti, dospělí, senioři, každý zapálený pro vědu je vítaný.

Ostravská Vysoká škola báňská na stránkách Noci vědců k letošnímu program například uvádí: „Zveme vás do fascinujícího světa robotů. Provedeme vás stručnou historií, představíme oblasti našeho života, do kterých robotizace a automatizace nezadržitelně pronikají.“ (hav)