Z ostravské radnice zazněla 17. listopadu česká státní hymna v podání členů Janáčkovy filharmonie

Janáčkova filharmonie Ostrava si společně se statutárním městem Ostrava 17. listopadu připomněla Den boje za svobodu a demokracii živým provedením české státní hymny, kterou z Nové radnice zahrálo deset hráčů na žesťové nástroje z ostravského orchestru. První tóny zazněly v 17 hodin a 11 minut a přímý přenos akce bylo možno sledovat na Facebooku města Ostravy a Janáčkovy filharmonie Ostrava a také YouTube kanálu města Ostravy, kde je stále k dispozici.

Je nám ctí být součástí oslav Dne boje za svobodu a demokracii. Svoboda je něco, co dnes vnímáme, zejména tedy mladší generace, jaksi automaticky, bez uvědomění si, že ji máme. A to uvědomění nastává často až ve chvíli, kdy ji ztrácíme. Myslím, že období, které nyní všichni prožíváme, by nám mohlo pomoci pochopit, jak je to, co jsme před více než třiceti lety získali, důležité,“ řekl ředitel JFO Jan Žemla.

K připomínce významného dne a společné oslavě demokracie živě zahranou hymnou vyzvalo kulturní instituce v České republice Jihočeské divadlo z Českých Budějovic. Na základě této výzvy první sloka Škroupovy a Tylovy písně Kde domov můj zněla v úterý 17. listopadu i v dalších městech po celém Česku.

Slavnostní akt byl podpořen rozsvícením ostravských dominant. Spolu s věží Nové radnice, která letos slaví 90 let, se včera vpodvečer v barvě trikolory zaskvěl i Sýkorův most. 

Společně s naší filharmonií jsme v tento sváteční den přispěli k vytvoření jedinečné atmosféry, kterou s námi mohli sdílet všichni, pro něž je připomínka boje za svobodu a demokracii důležitá. Současná situace neumožňuje pořádat setkání u významných příležitostí tak, jak jsme byli dříve zvyklí. Naštěstí lidem nejsou takové dny lhostejné, a tak přicházejí s nápady, které umožňují společné připomínky, byť v jiné podobě. Jsem jim za to vděčný. Je to pro mě důkazem, že lidé stále ctí podstatné hodnoty jako jsou odvaha, obětavost, svoboda, či národní hrdost,“ dodal ostravský primátor Tomáš Macura.