Dobrovolnický projekt úspěšně pokračuje

Projekt Moravskoslezského kraje #BoSmePartyja, který chce posílit dobrovolnictví v regionu pokračuje, prozatím se do něj již přihlásilo téměř šest stovek lidí ochotných nezištně pomáhat. „V terénu“ jich je už více než stovka, další se stále mohou hlásit. Nejčastějšími dobrovolníky jsou ženy mezi třiceti až padesáti lety.

Na stránkách Moravskoslezského kraje k projektu hejtman Ivo Vondrák mimo jiné uvádí: „Epidemiologická situace se sice pozvolna zlepšuje, přesto je stále potřeba, aby se lidé semkli a byli ochotní nabídnout pomocnou ruku. Protože jsme krajané, BoSmePartyja. Nemocnice i sociální zařízení v našem kraji nám stále hlásí problémy s personálním zajištěním provozu, a tak nám celkem 40 organizací napříč regionem zaslalo požadavek na dohromady 158 dobrovolníků. Jsem rád, že se nám podařilo vyhovět. Pomáhá už 135 ochotných lidí.“

Partnery projektu jsou to také město Ostrava, dobrovolnická centra ADRA, společnost Heimstaden a Ostravská univerzita. Dobrovolníci pomáhají v průměru dvakrát týdně, a to dvě až čtyři hodiny. Kromě nutného proškolení musí také absolvovat PCR test na přítomnost koronaviru. Testování mají dobrovolníci bezplatné.

„Většina dobrovolníků dochází do sociálních služeb. Tam pomáhají pečovat o klienty, ať už se jedná o pomoc při stravování, technickou podporu, dezinfekci prostorů, aktivizaci klientů nebo jejich doprovod k lékaři. Nesmírně důležitá je také samotná přítomnost dobrovolníka, který je ochotný si s klienty zařízení, něco mu přečíst nebo třeba jen tak posedět. Za seniory už dlouhou dobu nesmějí do domovů docházet na návštěvy jejich blízcí. Zaměstnanci zařízení mají v těchto dnech opravdu hodně práce, a tak je pozornost dobrovolníků a ochota naslouchat opravdu k nezaplacení. Má vliv na psychický a často i na fyzický stav klientů,“ řekla vedoucí ostravského Dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková a připomněla, že ADRA všechny dobrovolníky prostřednictvím on-line kurzů proškoluje, také jim zajišťuje nutné pojištění a je kdykoliv k dispozici pro dotazy či konzultace.

Město Ostrava projekt podporuje mediálně, Ostravská univerzita oslovila své studenty, mezi aktivními dobrovolníky je tak 16 mladých lidí z univerzity. Společnost Heimstaden nabídla bezplatně ubytování těm, kteří mají obavy, že by mohli díky práci v infekčním prostředí nakazit své blízké. Takto jsou v bytech v Ostravě ubytovaní už čtyři lidé, nicméně nabídka platí i nadále, a to kromě Ostravy také v Karviné, Orlové a Havířově, kde celkově společnost vyčlenila pro projekt #BoSmePartyja 25 vybavených bytových jednotek.

„Více než dvě třetiny dobrovolníků tvoří ženy, nejochotnější jsou lidé mezi 30 až 50 lety. Jsem ovšem rád, že je mezi dobrovolníky řada mladých lidí, do dvaceti let jich pomáhá celkem 14. Více než polovina aktivních dobrovolníků dochází do sociálních zařízení v Ostravě, dvacet dobrovolníků pomáhá ve Frýdku-Místku, osm v Bohumíně, další dobrovolničí například ve Frenštátu pod Radhoštěm, Háji ve Slezsku, Bruntále nebo Vítkově,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a připomněl, že v nemocnicích a sociálních službách pomáhají kromě dobrovolníků také dobrovolní hasiči, vojáci, studenti medicíny či příslušných sociálních oborů: „Přístupu všech těchto lidí si nesmírně vážím a věřím, že se počet dobrovolníků ještě rozroste.“

Případní další zájemci o dobrovolnictví se mohou i nadále hlásit na emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. (tisková zpráva, hav)