Po stopách soch Kurta Gebauera se zatím v Opavě vydalo 529 hráčů

Pátrací hra Po stopách soch Kurta Gebauera, která odstartovala v Opavě loni v listopadu, stále pokračuje. Zatím se za poznáním jeho díla s QR kódy pustilo 529 lidí.

Hra, kterou připravila Opavská kulturní organizace (OKO) spolu se ZUŠ Opava, je součástí celoročního projektu, kterou OKO připravilo k osmdesátinám předního českého sochaře Kurta Gebauera, rodáka z Hradce nad Moravicí.

„Hra je určena všem dobrodruhům, milovníkům umění i poznání a vůbec lidem každého věku, kteří třeba dosud sochy Kurta Gebauera automaticky bezmyšlenkovitě míjeli. Teď se o nich mohou dozvědět nové informace, pobavit se, a z Opavy zamířit i na výlet do blízkého Hradce nad Moravicí,“ říká Marcela Mrozková Heříková, ředitelka Opavské kulturní organizace.

Hru startuje socha Utíkající dívky před Domem umění, které hráči pomáhají najít lásku. Indicie je pak vedou k dalším profilovým dílům Kurta Gebauera. Hra má pět zastavení a u každého z nich je po načtení QR kódu připraveno video s indiciemi.

Nejvíc hráčů zatím navštívilo sochu Utíkající dívky před Domem umění (194 zhlédnutí), na druhém místě jsou Hlavy v OC Breda Weinstein (123), následují Ptáci na Ptačím vrchu (89), Nohy na terasách Kupé v Jánské ulici (61) a Létavec v Hradci nad Moravicí (60).

„Cílem hry je mimo jiné také propojení soch Kurta Gebauera, aby se lidé uvědomili, že tato díla, která jsou od sebe poměrně odlišná, jsou tvorbou jednoho autora. Hra potrvá až do konce roku,“ sdělila Nela Vlčková, lektorka Domu umění Opavské kulturní organizace. 

Opavská kulturní organizace připravuje také panelovou výstavu u plastik Kurta Gebauera v Opavě, interaktivní mapy i brožurku s aktivitami pro celou rodinu. „V létě pak plánujeme setkání Kurta Gebauera s příznivci jeho tvorby a další doprovodné programy ve spolupráci s kulturně-uměleckým prostorem Kupé. V průběhu celého roku bude také probíhat galerijní animace Pod širým nebem,“ dodává Dominik Beneš, dramaturg Opavské kulturní organizace.

https://www.facebook.com/opavskakulturniorganizace/