Povodí Odry začalo kvůli blížícímu se jarnímu tání upouštět vodu z přehrad

"V souvislosti s tvorbou ledu na vodních dílech, v žádném případě nedoporučujeme vcházet na zamrzlou vodní plochu. Led na nádržích i vzhledem k provzdušňování nemá dostatečnou pevnost a mohou pod ním být vzduchové kapsy vzniklé postupným poklesem hladin v nádržích," uvedla tisková mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Povodí Odry v minulých dnech zahájilo upouštění vody jak v Beskydech na údolní nádrži Šance, tak v Jeseníkách v rámci kaskády nádrží Kružberk - Slezská Harta na řece Moravici. "Upouštíme kolem jedné pětiny zásobních prostorů pro následné zvýšení průtoků v případě vzestupu teplot a postupného odtávání sněhu z hor," připojila Šárka Vlčková. 

Dle ČHMÚ se výška sněhu pohybuje v Jeseníkách a Beskydech kolem 50 - 100 cm. Současné průtoky na vodních tocích jsou průměrné. I přes střídání teplot, kdy po oblevě přichází mrazivé dny, se zásoba sněhu v horských oblastech drží na nadprůměrné úrovni, neodtává a je vytvořen předpoklad vysokého jarního nasycení povodí. A to na rozdíl od loňského roku, kdy zásoby sněhu nebyly téměř žádné. Důležité je množství vody v podobě sněhu v horských oblastech. Ta v období jarního tání dotuje nejen vodní toky, ale plní i nádrže, které zajišťují vodu pro obyvatelstvo i průmysl v letním období. Pro povodí Odry je však příznivé, že jsou zde odvodňovány zejména severní svahy Moravskoslezských Beskyd a Jeseníků, které odtávají postupně a historicky nevytváří velké povodně. (sd)