​Bezmála 130 let starý dům v centru Ostravy čeká rekonstrukce

Ostravané dům na rohu Hollarovy a Nádražní ulice naproti Komerční banky dobře znají. Pamatují si jej například jako objekt, v jehož přízemí desetiletí fungoval Galex - prodejna kožené galanterie.

Dům, který v letech 1894 až 1895 postavil jako původně jednopatrový objekt stavitel Simon Žurek, získá novou historickou fasádu a upraven bude i interiér. 

„Kompletní obnova fasády bude vycházet ze stavu v době jejího vzniku,“ říká zástupce spoluvlastníků Petr Hradil mladší. V přízemí domu již nyní sídlí Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA), v dalších patrech se plánují kanceláře a byty. „Interiér je bohužel poznamenán socialistickou minulostí, z historického vybavení se nedochovalo téměř nic,“ řekl Petr Hradil. Doplnil také, že rekonstrukce velké části objektu bude hotova ještě letos a dům se tak po desítkách let vrátí mezi perly centra Ostravy. Záchrana a obnovení této mimořádné stavby bude stát kolem 20 milionů korun.

Z historie domu...

Obytný a obchodní dům č.p. 942 na ulici Hollarova 2 prošel v minulosti několika zásadními stavebními zásahy. Jako původně jednopatrový byl mezi lety 1894 a 1895 navržen a postaven pro Annu Kremerovou zednickým mistrem Simonem Žurkem z Moravské Ostravy. Kolem roku 1900 byl dům zvýšen o druhé patro, přičemž výzdoba navázala na celkové pojetí domu. Historizující průčelí, a to jak ve starším prvním patře, tak i v patře druhém, vychází z dobové obliby v novobaroku, které se objevuje na evropské architektonické scéně od 80. let 19. století. (sd)