​ČEZ v Dětmarovicích končí s uhlím, teplo bude vyrábět z plynu

Skupina ČEZ odstaví na konci roku 2022 nebo nejpozději po topné sezóně 2022-2023 v Elektrárně Dětmarovice tři uhelné bloky o celkovém výkonu 600 MW.

Místo nich vybuduje výkonné kogenerační jednotky, které zajistí kombinovanou výrobu elektřiny a zároveň tepla z plynu. Ty energetikům umožní pokračovat v dodávkách tepla do Orlové a Bohumína.

Kogenerační jednotka umožňuje společnou výrobu elektřiny a tepla, čímž se její účinnost přeměny energie dostává nad 90 procent. Znamená to finanční úsporu a zároveň vyšší ekologičnost a omezení úniku znečišťujících látek do ovzduší. Jako palivo je navíc využíván plyn, což je výrazně šetrnější zdroj než uhlí. V Dětmarovicích se počítá s vybudováním čtyř takových jednotek o celkovém výkonu kolem 45 MW.

ČEZ v posledních dvou letech ukončil provoz i dalších uhelných zdrojů. Zavřel elektrárnu Prunéřov I (440 MW), ukončil provoz dvou bloků v elektrárně Ledvice (220 MW), prvního bloku v Dětmarovicích (200 MW) a černouhelný zdroj v Ostravě-Vítkovicích (80 MW) převedl na plyn. Od ledna firma neprovozuje ani elektrárnu Počerady a letos uzavře hnědouhelnou elektrárnu Mělník III (500 MW).

Energetici se snaží, aby ukončení provozu uhelných bloků, které je výsledkem klimatické politiky Evropské unie a je také v souladu s Dopadovou studií přechodu na nízkoemisní teplárenství zpracovanou Moravskoslezským krajem, mělo na region co nejméně negativních dopadů.

„Letos plánujeme snížení počtu pracovních míst přibližně o deset procent. Další odchody budou následovat až po ukončení provozu bloků na konci roku 2022 nebo po konci topné sezóny v roce 2023. Předpokládám, že v maximální míře využijeme přirozené odchody, například do důchodu, a také že mnozí naši odborníci najdou uplatnění v dalších dceřiných společnostech Skupiny ČEZ,“ řekl generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Martin Hančar.

„Konec spalování uhlí pro energetické účely je přirozený proces, který musel nastat i v našem kraji. Ale samozřejmě v tom musíme postupovat koncepčně, nemůžeme ze dne na den odstavit lidi ve městech od zásobování teplem. Jsem proto rád, že ČEZ postupuje v tomto směru promyšleně a zodpovědně,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje a člen uhelné komise Jakub Unucka.

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou uhelnou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, z něhož vyrábí elektřinu a teplo, kterým zásobuje především domácnosti a firmy v Bohumíně a v Orlové. Elektrárna má 205 zaměstnanců. (sd, foto: Elektrárna Dětmarovice)